skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę grochową z wędzoną kiełbasą? Przygotuj jedzenie. Wziąłem zielony suchy groszek, ale zrobi się żółty, wybierz tylko posiekany, gotuje się szybciej. Każda kiełbasa jest odpowiednia, główna, aby była smaczna. Wybrałam polowanie. Warzywa wstępnie dobrze spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Spłucz groszek, zalej czystą zimną wodą i pozostaw do namoczenia na 8 godzin. Następnie spuść wodę, w której moczył się groszek.
Krok 3:
Włóż groszek do garnka do gotowania zupy, zalej go 2,5 litra czystej zimnej wody. Dodaj obraną całą cebulę. W ten sposób zawsze gotuję cebulę w zupie, ale można ją dodać w plasterkach. Umieść garnek na kuchence, zagotuj i gotuj na małym ogniu, usuwając pianę, około 1 godziny, aż groszek będzie miękki. Pod koniec gotowania wyjmij cebulę.
Krok 4:
Obierz marchewki, a następnie zetrzyj na grubej tarce. Możesz go pokroić w kostkę, to kwestia gustu.
Krok 5:
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 6:
Obierz wędzone kiełbaski z folii, a następnie pokrój w średnie kółka.
Krok 7:
Smaż kiełbaski na patelni na złoty kolor. Jeśli jest tłusty, nie dodawaj oleju, w przeciwnym razie spryskaj kroplę warzyw.
Krok 8:
Po godzinie gotowania groszku dodaj marchewki do zupy i gotuj, mieszając, przez 10 minut.
Krok 9:
Następnie włóż pokrojone ziemniaki do garnka. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 10:
Przenieś smażone kiełbaski do zupy.
Krok 11:
Dodaj liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut.
Krok 12:
Usuń gotową zupę z ognia, przykryj i odstaw na 10-15 minut. Następnie wlej go do talerzy i podawaj. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g