kapuśniak z kiszonej kapusty z kurczakiem

bogata kwaśna kapuśniak na pełny, sycący posiłek. Wcześniej w Rosji kapuśniak z kiszonej kapusty nazywano kwaśną kapustą. A jeśli kapuśniak był gotowany w bulionie mięsnym, to była to bogata kapuśniak. Osobliwością takiej zupy jest to, że następnego dnia jej smak staje się lepszy i bogatszy.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 33 % 3 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania kapusty kiszonej z kurczakiem. Ziemniaki i marchewki należy dokładnie umyć szczotką pod bieżącą wodą. Możesz wziąć dowolne części kurczaka: uda, podudzia, skrzydła. Jeśli wybierzesz bardziej dietetyczną opcję, odpowiedni jest filet z kurczaka. Kurczak powinien być świeży, tylko wtedy bulion będzie przezroczysty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić zupę, weź patelnię z materiałów nieutleniających. Aluminium tutaj nie zadziała. Podczas układania składników objętość zupy wzrośnie, należy to wziąć pod uwagę przy wyborze objętości patelni. Dokładnie umyj kurczaka, osusz. Napełnij rondel zimną wodą. Jest zimny, aby cały smak i tłuszcz z kurczaka przeszedł do bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na dużym ogniu zagotuj kurczaka. Usuń powstałą pianę, aby bulion pozostał lekki, a jego wygląd nie został zniszczony przez płatki zsiadłej piany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, umyj. Zanurz całą cebulę we wrzącym bulionie, aby bulion był pachnący i nabrał złotego koloru. Gotuj kurczaka na małym ogniu przez 30 minut, aż będzie miękki. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków kurczaka. Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu na talerz. Jeśli piana nie zostanie dobrze usunięta, możesz odcedzić bulion. Jednocześnie uważaj, aby się nie poparzyć! Usuń żarówkę, nie jest już potrzebna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli kiszona kapusta jest grubo posiekana, zmiel ją na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowała. Zanurz kapustę we wrzącym bulionie, dodaj ciepło, aby kapusta się zagotowała. Po ugotowaniu gotuj kapustę na małym ogniu, aż będzie do połowy ugotowana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzić kurczaka wyjętego z bulionu, aby się nie poparzyć. Oddziel kurczaka od kości, pokrój nożem lub posiekaj rękami na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz, umyj marchewki. Pokrój marchewki w cienkie paski, aby lepiej usmażyły się podczas dalszego smażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój drugą cebulę w drobną kostkę. Jest to tradycyjna forma krojenia zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni z olejem roślinnym umieść przygotowane marchewki i cebulę. Musimy delikatnie spaserować warzywa na małym oleju. Nada warzywom delikatną konsystencję i złoty kolor. Podsmaż warzywa na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Doprowadź warzywa do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do warzyw, wymieszaj. Pomidor nada zupie piękny odcień i przyjemny smak. Następnie mieszaj warzywa przez kolejne 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ta forma krojenia ziemniaków dobrze nadaje się do pierwszego dania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż kurczaka do garnka. Podczas nalewania zupy podczas serwowania kawałki kurczaka łatwo wpadną do każdej porcji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż przygotowane ziemniaki do zupy, wymieszaj, zagotuj. Bardzo ważne jest, aby podczas gotowania zupy stale ją obserwować, aby nie dopuścić do jej silnego wrzenia. Im spokojniejsza i wolniejsza zupa się gotuje, tym lepiej będzie smakować. Gotuj ziemniaki przez 7-10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż smażone warzywa do zupy, wymieszaj. Sól zupę. Sól zupy powinna być zawsze pod koniec gotowania, ale nie za późno, a kiedy główne produkty w niej są właśnie ugotowane i są w stanie równomiernie wchłonąć sól. Jeśli zbyt wcześnie posolisz zupę, gdy produkty są jeszcze twarde, gotuje się dłużej i można ją przesolić, ponieważ sól pozostaje głównie w płynie. Gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umyj pietruszkę, osusz. Drobno posiekaj, aby pikantny smak pietruszki lepiej otworzył się w zupie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj pietruszkę, liść laurowy do zupy. Dzięki temu kapuśniak będzie bardziej aromatyczny i smaczny. Wymieszaj zupę, spróbuj, w razie potrzeby dodaj sól. Gotuj kapuśniak na małym ogniu przez 5 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij zupę z pieca, pozwól jej parzyć pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie zupa & quot; dojrzeje", przyprawy i sól zostaną równomiernie rozłożone w zupie. Jego płynna część nabierze przyjemnej gęstej konsystencji.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj kapuśniak na gorąco. W razie potrzeby możesz dodać śmietanę do kapuśniaka. Smacznego!

bardzo ważne jest, aby podczas gotowania zupy nie dopuścić do jej intensywnego wrzenia. Jest to złota zasada, której należy przestrzegać przy robieniu jakiejkolwiek zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy