domowe piwo imbirowe

napój o smaku imbiru doda energii na cały dzień. Kiedy w latach 70. w USA wprowadzono zakaz spożywania alkoholu, piwo imbirowe stało się doskonałym substytutem mocniejszych napojów. Ostry smak imbiru, poparty pieprzem, gazowana struktura i niski procent alkoholu (2%) wyróżniają go spośród innych produktów alkoholowych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
27 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania piwa. Oprócz cytryn możesz użyć 1 limonki lub zrobić mieszankę cytrusów z soku z 2 cytryn, 1 limonki i 1 pomarańczy. Groszek ziela angielskiego w ogóle nie może być dodawany, ale z nimi napój okazuje się nieco bardziej pachnący.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla i podpal. Doprowadzić wodę do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania wody obierz korzeń imbiru i zetrzyj na drobnej lub średniej tarce. Możesz również pokroić imbir w drobną kostkę, ale lepiej zetrzeć na tarce - w ten sposób uwolni się z niego więcej soku. Cały sok, który jest uwalniany podczas mielenia imbiru, musi być zachowany - jest potrzebny do przygotowania piwa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy woda się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia. Wlej cukier do wciąż wrzącej wody, dodaj starty imbir i groszek ziela angielskiego. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw bulion w temperaturze pokojowej do zaparzenia i stopniowo schładzaj do temperatury 37-40°C. !!! Imbir nie powinien być gotowany na ogniu - wszystkie przydatne właściwości szybko znikną z niego. Bulion powinien stopniowo schładzać się, aby imbir oddał wszystkie swoje soki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy bulion ostygnie, umyj cytryny, pokrój na pół i wyciśnij sok. Można to zrobić ręcznie, ale lepiej za pomocą sokowirówki - w ten sposób uzyskasz lepszą jakość i będzie więcej soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W schłodzonym do pożądanej temperatury (jeśli temperatura jest wyższa, drożdże mogą umrzeć, jeśli dolna fermentacja jest powolna) wywar imbirowy dodaj sok z cytryny i suche drożdże. Mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Lepiej jest najpierw sprawdzić drożdże pod kątem świeżości: rozpuścić 1/4 łyżeczki drożdże w 3 łyżkach ciepłej wody (37-40°C) i pozostawić na 10 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka, drożdże są aktywne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej napój do czystej plastikowej butelki i szczelnie zamknij pokrywkę. Nie radzę wlewać do szklanego słoika, ponieważ jeśli zapomnisz pilnować fermentacji, słoik może eksplodować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść piwo w ciemnym, suchym, ciepłym miejscu o temperaturze powietrza 18-25°c na 24 godziny, okresowo sprawdzając butelkę i, jeśli to konieczne, otwierając korek i uwalniając nagromadzony Gaz. Fermentacja rozpoczyna się niemal natychmiast, dlatego najlepiej sprawdzać butelkę Co 4-5 godzin. Jeśli butelka jest bardzo spuchnięta (a jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, tak będzie), należy ostrożnie odkręcić nakrętkę i spuścić Gaz nagromadzony podczas fermentacji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe piwo przecedzić przez sito i wlać do czystej butelki lub słoika. Zamknij słoik pokrywką i wstaw do lodówki na 2-5 dni do zaparzenia. Nie będzie już fermentacji z emisją dwutlenku węgla, więc puszka nie wybuchnie. Gotowe piwo przechowuj w lodówce nie dłużej niż 10 dni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy