skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Makaron do takiego dania można użyć dowolnego, lepszego z pszenicy durum. Do przygotowania sosu lepiej jest użyć pełnotłustego mleka, zawsze świeżego, aby nie zsiadło po podgrzaniu.
Krok 2:
W grubościennych naczyniach (rondel, patelnia) wkładamy kawałek masła. Rozpuść go na średnim ogniu.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną, aby uniknąć dostania się do masy ciał obcych, wełny i zmniejszyć liczbę grudek w gotowym sosie. Wlej mąkę na patelnię z olejem.
Krok 4:
Smażyć na oleju, intensywnie mieszając szpatułką, aż mąka będzie wyglądać jak mokry piasek, nabierze kremowego koloru.
Krok 5:
W osobnej misce podgrzej mleko (ale nie doprowadzaj do wrzenia) i wlej je na patelnię cienkim strumieniem i małymi częściami. Jednocześnie mieszając masę łopatką. Gotuj mieszaninę na małym ogniu przez około 10 minut, od momentu wrzenia. Konieczne jest, aby sos stał się jednorodny w konsystencji, bez grudek. Aby uzyskać jednorodność, sos można przebić blenderem lub trzepaczką.
Krok 6:
Dodaj przyprawy do smaku: gałkę muszkatołową i czarny pieprz i sól, wymieszaj. Wyłącz ogień. Konsystencja sosu powinna wyglądać jak płynna śmietana. Należy pamiętać, że po schłodzeniu sos stanie się grubszy.
Krok 7:
W tym samym czasie w innym naczyniu gotuj, aż makaron będzie gotowy. Wlej czystą wodę do rondla, dodaj szczyptę soli, zagotuj wodę i spuść makaron do wrzącej wody. Natychmiast wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 9 minut od momentu zagotowania wody.
Krok 8:
Wrzuć makaron do durszlaka, spłucz go czystą zimną wodą, aby nie sklejał się w przyszłości. Makaron układamy na talerzach, polewamy sosem beszamelowym. Podajemy do stołu ze świeżymi ziołami i warzywami. Pomimo prostoty i szybkości gotowania, danie nie jest gorsze od odpowiedników restauracyjnych. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g