makaron z sosem beszamelowym

bardzo smaczne, delikatne i satysfakcjonujące danie! Beszamel to sos kuchni europejskiej. Jest to mąka pszenna smażona na maśle i rozcieńczona mlekiem do stanu sosu. Z reguły sos ten podaje się z makaronem, dzięki czemu danie nie jest suche, z delikatnym sosem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 73 % 40 g
266 kcal
IG: 5 / 88 / 8

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Makaron do takiego dania można użyć dowolnego, lepszego z pszenicy durum. Do przygotowania sosu lepiej jest użyć pełnotłustego mleka, zawsze świeżego, aby nie zsiadło po podgrzaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W grubościennych naczyniach (rondel, patelnia) wkładamy kawałek masła. Rozpuść go na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną, aby uniknąć dostania się do masy ciał obcych, wełny i zmniejszyć liczbę grudek w gotowym sosie. Wlej mąkę na patelnię z olejem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć na oleju, intensywnie mieszając szpatułką, aż mąka będzie wyglądać jak mokry piasek, nabierze kremowego koloru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce podgrzej mleko (ale nie doprowadzaj do wrzenia) i wlej je na patelnię cienkim strumieniem i małymi częściami. Jednocześnie mieszając masę łopatką. Gotuj mieszaninę na małym ogniu przez około 10 minut, od momentu wrzenia. Konieczne jest, aby sos stał się jednorodny w konsystencji, bez grudek. Aby uzyskać jednorodność, sos można przebić blenderem lub trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy do smaku: gałkę muszkatołową i czarny pieprz i sól, wymieszaj. Wyłącz ogień. Konsystencja sosu powinna wyglądać jak płynna śmietana. Należy pamiętać, że po schłodzeniu sos stanie się grubszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym samym czasie w innym naczyniu gotuj, aż makaron będzie gotowy. Wlej czystą wodę do rondla, dodaj szczyptę soli, zagotuj wodę i spuść makaron do wrzącej wody. Natychmiast wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 9 minut od momentu zagotowania wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wrzuć makaron do durszlaka, spłucz go czystą zimną wodą, aby nie sklejał się w przyszłości. Makaron układamy na talerzach, polewamy sosem beszamelowym. Podajemy do stołu ze świeżymi ziołami i warzywami. Pomimo prostoty i szybkości gotowania, danie nie jest gorsze od odpowiedników restauracyjnych. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy