domowy makaron z warzywami

Łatwe do przygotowania i jednocześnie ciekawe danie! Domowy makaron z warzywami może służyć jako dodatek do mięsa, kurczaka lub owoców morza lub jako samodzielne danie. Dzięki domowemu makaronowi z mąki pszennej danie jest bardzo satysfakcjonujące i pożywne. A warzywa i brak mięsa w naczyniu sprawiają, że jest łatwy do spożycia. Domowy makaron z warzywami spodoba się również osobom, które z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa ani nie poszczą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 67 % 16 g
116 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na domowy makaron. Zestaw warzyw można dobrać do smaku i dostępności warzyw w magazynie, można używać nie tylko świeżych, ale także mrożonych warzyw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od zrobienia domowego makaronu. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. W razie potrzeby i do smaku możesz dodać trochę mąki gryczanej do mąki pszennej, a otrzymasz mąkę gryczaną, a danie stanie się jeszcze zdrowsze. Na środku zjeżdżalni z mąki robimy małe zagłębienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko kurze w mąkę, wlej kilka łyżek oleju roślinnego i szklankę czystej wody pitnej i dodaj pół łyżeczki soli kuchennej. Wymieszaj składniki szpatułką lub łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy masa stanie się gęsta i bardziej jednorodna w konsystencji, rozłóż ją na posypanej mąką powierzchni roboczej. I wlewając mąkę pszenną w małych partiach, nadal wyrabiamy ciasto. Powinien być gładki i elastyczny. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki myjemy i kroimy również w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukinię lub młodą cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj bakłażany, pokrój w kostkę lub paski, włóż do miski, posyp solą i odstaw na 20 minut. Po wskazanym czasie myjemy bakłażany z soli wodą, pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi i pokrój je w kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Papryka lepiej jest używać różnych kolorów, aby danie było jaśniejsze i bardziej kolorowe. Umyj paprykę, Usuń strąk nasienny, pokrój miąższ papryki w paski lub kostki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z lodówki. Rozwałkuj na zmiętej powierzchni w cienką warstwę, pokrój ją na wąskie paski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól, aby kęs makaronu trochę wyschł w temperaturze pokojowej i gotuj w osolonej wodzie do połowy ugotowanej, gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Rozłóż makaron z wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię, podgrzej ją. Smażyć cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta. Resztę ugotowanych warzyw rozprowadzamy na patelni. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umyj świeże warzywa i drobno posiekaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Domowy makaron jest wysyłany na patelnię z warzywami. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Wlej niewielką ilość bulionu, w którym gotowano makaron, na patelnię. Dusić makaron z warzywami pod pokrywką przez około 10 minut. Dodaj drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki, koperek i zieloną cebulę. Mieszać. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj domowy makaron z warzywami do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy