skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na domowy makaron. Zestaw warzyw można dobrać do smaku i dostępności warzyw w magazynie, można używać nie tylko świeżych, ale także mrożonych warzyw.
Krok 2:
Zacznijmy od zrobienia domowego makaronu. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. W razie potrzeby i do smaku możesz dodać trochę mąki gryczanej do mąki pszennej, a otrzymasz mąkę gryczaną, a danie stanie się jeszcze zdrowsze. Na środku zjeżdżalni z mąki robimy małe zagłębienie.
Krok 3:
Wbij jajko kurze w mąkę, wlej kilka łyżek oleju roślinnego i szklankę czystej wody pitnej i dodaj pół łyżeczki soli kuchennej. Wymieszaj składniki szpatułką lub łyżką.
Krok 4:
Gdy masa stanie się gęsta i bardziej jednorodna w konsystencji, rozłóż ją na posypanej mąką powierzchni roboczej. I wlewając mąkę pszenną w małych partiach, nadal wyrabiamy ciasto. Powinien być gładki i elastyczny. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj warzywa.
Krok 5:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę nożem.
Krok 6:
Marchewki myjemy i kroimy również w kostkę.
Krok 7:
Cukinię lub młodą cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 8:
Umyj bakłażany, pokrój w kostkę lub paski, włóż do miski, posyp solą i odstaw na 20 minut. Po wskazanym czasie myjemy bakłażany z soli wodą, pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 9:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi i pokrój je w kostkę.
Krok 10:
Papryka lepiej jest używać różnych kolorów, aby danie było jaśniejsze i bardziej kolorowe. Umyj paprykę, Usuń strąk nasienny, pokrój miąższ papryki w paski lub kostki.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto z lodówki. Rozwałkuj na zmiętej powierzchni w cienką warstwę, pokrój ją na wąskie paski.
Krok 12:
Pozwól, aby kęs makaronu trochę wyschł w temperaturze pokojowej i gotuj w osolonej wodzie do połowy ugotowanej, gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Rozłóż makaron z wody.
Krok 13:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię, podgrzej ją. Smażyć cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta. Resztę ugotowanych warzyw rozprowadzamy na patelni. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.
Krok 14:
Umyj świeże warzywa i drobno posiekaj.
Krok 15:
Domowy makaron jest wysyłany na patelnię z warzywami. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Wlej niewielką ilość bulionu, w którym gotowano makaron, na patelnię. Dusić makaron z warzywami pod pokrywką przez około 10 minut. Dodaj drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki, koperek i zieloną cebulę. Mieszać. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe.
Krok 16:
Podawaj domowy makaron z warzywami do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g