kawior warzywny na zimę

kawior z cukinii, marchwi i papryki! Proste i smaczne! Przepis na pyszny i delikatny kawior warzywny, który przypomni Ci o pysznych letnich warzywach zimą. Taki kawior będzie wygodnie rozprowadzany na chlebie i spożywany z pierwszymi lub drugimi daniami.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj pomidory i pokrój je na małe kawałki. Włóż do blendera. I zamień w puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przecier pomidorowy na patelnię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj cukinię. Odetnij krawędzie i wszystkie uszkodzone miejsca. Pokrój na małe kawałki i wyślij do blendera. A także zamień w puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej puree z cukinii do pomidora na patelnię i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz weź marchewkę, cebulę i paprykę. Obierz marchewki, usuń środek z papryki, obierz cebulę ze skóry. Wszystko to pokroimy na małe kawałki i do blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powstałe puree ziemniaczane dodajemy również do garnka z pomidorami i cukinią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz rozpalamy ogień i po ugotowaniu gotujemy nasze puree warzywne przez około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Bądź ostrożny, moje tłuczone ziemniaki pluły, więc kiedy przeszkadzasz kawiorowi, przykryj pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie obierz czosnek i zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez prasę do czosnku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po pół godzinie dodaj czosnek, sól, ocet i olej roślinny do kawioru warzywnego i gotuj przez około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz możesz wlać kawior do sterylnych słoików i zamknąć sterylnymi pokrywkami. Stawiamy banki do góry nogami i zostawiamy je tak, aż całkowicie ostygną. Możesz przechowywać kawior warzywny w ciemnym, chłodnym miejscu.

z tej ilości składników powinno powstać około 5 półlitrowych puszek.
jeśli lubisz kawior z ostrzycą, możesz dodać ostrą paprykę do przepisu.
ten kawior można również nazwać cukinią. Ponieważ głównym składnikiem jest cukinia. Możesz tu również dodać bakłażany. Będzie już trochę inny smak.
nadal możesz tworzyć inną konsystencję. Przerwałam wszystko w blenderze. Okazało się, że jest całkowicie puree, delikatne, bez grudek. Wygodnie jest rozsmarować go na chlebie. Można to zrobić za pomocą maszynki do mięsa i nie przerywać blenderem. Wtedy będą małe grudki. Możesz także pokroić wszystkie składniki na małe kostki, a wtedy kawior będzie bardziej jak sałatka. I to też będzie bardzo smaczne i interesujące. Spróbuj, jak najbardziej Ci się podoba.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal / 100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy