Sałatka z kapustą pekińską z szynką i ogórkiem

prosta, szybka, szybka, łatwa i pyszna przekąska! Sałatka z kapustą pekińską, szynką i ogórkiem jest idealna na każdą ucztę — zarówno na uroczystość rodzinną, jak i na zwykłą zwykłą kolację. Nieskomplikowany w przygotowaniu, jest wytwarzany z dostępnych produktów i ma zrównoważony smak.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 13 % 2 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kapustą pekińską, szynką i ogórkiem? Przygotuj jedzenie. Weź małą kapustę chińską, aby przygotować sałatkę, potrzebujesz jej trzeciej części. Wybierz szynkę wysokiej jakości od niezawodnego producenta. I wreszcie ogórki. O każdej porze roku polecam kupowanie małych ogórków z pryszczami-takie ogórki są najbardziej pachnące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz sałatę, Usuń i wyrzuć 1-2 górne liście — gromadzą się na nich podstawowe zabrudzenia. Pokrój kapustę w cienkie paski. W przypadku braku takiej sałatki całkiem możliwe jest zastąpienie jej dowolną sałatką liściastą lub drobną. I możesz użyć zwykłej białej kapusty, najlepiej oczywiście młodej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj ogórki. Następnie wysusz je. Odetnij końcówki i pokrój ogórki w drobną kostkę. Koniecznie spróbuj ogórka, jeśli jest gorzki — taki owoc zepsuje smak sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój szynkę w drobną kostkę. Szynkę można zastąpić gotowaną lub wędzoną kiełbasą, a także gotowanym lub smażonym kurczakiem i mięsem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo. Schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie posiekane składniki, sól do smaku, biorąc pod uwagę, że szynka jest wystarczająco słona, a majonez zawiera dużo soli. Polecam używać majonezu własnego domowego przygotowania. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu lub doprawić sałatkę lekkim jogurtem bez dodatków, na przykład greckim.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj sałatkę na stole we wspólnej salaterce lub w porcjach. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy