skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapustą pekińską, szynką i ogórkiem? Przygotuj jedzenie. Weź małą kapustę chińską, aby przygotować sałatkę, potrzebujesz jej trzeciej części. Wybierz szynkę wysokiej jakości od niezawodnego producenta. I wreszcie ogórki. O każdej porze roku polecam kupowanie małych ogórków z pryszczami-takie ogórki są najbardziej pachnące.
Krok 2:
Dobrze spłucz sałatę, Usuń i wyrzuć 1-2 górne liście — gromadzą się na nich podstawowe zabrudzenia. Pokrój kapustę w cienkie paski. W przypadku braku takiej sałatki całkiem możliwe jest zastąpienie jej dowolną sałatką liściastą lub drobną. I możesz użyć zwykłej białej kapusty, najlepiej oczywiście młodej.
Krok 3:
Dobrze umyj ogórki. Następnie wysusz je. Odetnij końcówki i pokrój ogórki w drobną kostkę. Koniecznie spróbuj ogórka, jeśli jest gorzki — taki owoc zepsuje smak sałatki.
Krok 4:
Pokrój szynkę w drobną kostkę. Szynkę można zastąpić gotowaną lub wędzoną kiełbasą, a także gotowanym lub smażonym kurczakiem i mięsem.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo. Schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie posiekane składniki, sól do smaku, biorąc pod uwagę, że szynka jest wystarczająco słona, a majonez zawiera dużo soli. Polecam używać majonezu własnego domowego przygotowania. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu lub doprawić sałatkę lekkim jogurtem bez dodatków, na przykład greckim.
Krok 7:
Podawaj sałatkę na stole we wspólnej salaterce lub w porcjach. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g