Sałatka z wędzonym kurczakiem i grzankami

Prosta, pyszna, obfita i świąteczna sałatka! Sałatka z wędzonym kurczakiem i krakersami zajmie godne miejsce na świątecznym stole, a także jako przekąska lub lekki lunch. Dzięki mięsu i grzankom sałatka jest obfita i pożywna. Oprócz głównych składników: wędzonego kurczaka i krakersów, możesz dodać absolutnie dowolne produkty do smaku, dostępności i pożądania. Wędzone mięso z kurczaka i krakersy łączą się z wieloma warzywami. Latem można dodać świeże ogórki, zimą – marynowane. Sałatkę można doprawić majonezem lub lżejszą i zdrowszą oliwą z oliwek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 50 % 13 g
120 kcal
IG: 62 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i grzankami? . Sałatka jest przygotowywana dość szybko. Weź mięso gotowego wędzonego kurczaka bez pestek, najważniejsze jest to, że ten produkt jest świeży i smaczny. Pozostaje tylko pokroić mięso na małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka kurze ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie napełnij je zimną wodą, będą łatwiejsze do czyszczenia i szybciej ostygną. Obierz i drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Nie trzeba wlewać dużo oleju roślinnego, ponieważ sałatkę doprawimy majonezem, a olej może zepsuć smak sałatki. I smaż cebulę i marchewkę, aż cebula będzie przezroczysta i miękka marchewka, najważniejsze jest, aby nie prześwietlić, aby warzywa się nie przypaliły, w przeciwnym razie nadadzą sałatce nieprzyjemną gorycz i zepsują smak. Ostudzić smażenie warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ale lepiej upiecz je w piekarniku z oliwą z oliwek, będzie bardziej aromatyczny, smaczniejszy i zdrowszy. Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeże ogórki i drobno posiekaj. Zimą świeże ogórki można zastąpić marynowanymi, nie będzie gorzej, nadadzą sałatce pikantny smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze opłucz kilka piór zielonej cebuli, a także drobno posiekaj, możesz ukośnie, więc okaże się piękniejszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie gotowe składniki w dużej salaterce. Sól do smaku, dopraw majonezem. Podawaj taką sałatkę lepiej w porcjach małych salaterek, posypując krakersami na wierzchu i dekorując gałązką pietruszki lub umieść obok miski z krakersami, aby każdy gość mógł wziąć tyle krakersów i dodać je do sałatki, ile uzna za stosowne. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy