skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i grzankami? . Sałatka jest przygotowywana dość szybko. Weź mięso gotowego wędzonego kurczaka bez pestek, najważniejsze jest to, że ten produkt jest świeży i smaczny. Pozostaje tylko pokroić mięso na małe kostki.
Krok 2:
Jajka kurze ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie napełnij je zimną wodą, będą łatwiejsze do czyszczenia i szybciej ostygną. Obierz i drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Nie trzeba wlewać dużo oleju roślinnego, ponieważ sałatkę doprawimy majonezem, a olej może zepsuć smak sałatki. I smaż cebulę i marchewkę, aż cebula będzie przezroczysta i miękka marchewka, najważniejsze jest, aby nie prześwietlić, aby warzywa się nie przypaliły, w przeciwnym razie nadadzą sałatce nieprzyjemną gorycz i zepsują smak. Ostudzić smażenie warzyw.
Krok 4:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ale lepiej upiecz je w piekarniku z oliwą z oliwek, będzie bardziej aromatyczny, smaczniejszy i zdrowszy. Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w małe kostki.
Krok 5:
Umyj świeże ogórki i drobno posiekaj. Zimą świeże ogórki można zastąpić marynowanymi, nie będzie gorzej, nadadzą sałatce pikantny smak.
Krok 6:
Dobrze opłucz kilka piór zielonej cebuli, a także drobno posiekaj, możesz ukośnie, więc okaże się piękniejszy.
Krok 7:
Wymieszaj wszystkie gotowe składniki w dużej salaterce. Sól do smaku, dopraw majonezem. Podawaj taką sałatkę lepiej w porcjach małych salaterek, posypując krakersami na wierzchu i dekorując gałązką pietruszki lub umieść obok miski z krakersami, aby każdy gość mógł wziąć tyle krakersów i dodać je do sałatki, ile uzna za stosowne. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g