mrożone gołąbki w garnku z koncentratem pomidorowym

soczyste i pyszne, z aromatycznym sosem, na lunch i kolację! Mrożone gołąbki w rondlu z koncentratem pomidorowym można przygotować tak, aby były bardzo smaczne. Ponadto oszczędza to dużo czasu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 42 % 10 g
132 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mrożone gołąbki w garnku z koncentratem pomidorowym? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zgodnie z tym przepisem możesz użyć nie tylko mrożonych gołąbków, ale także świeżych, kupionych w sklepie lub domowych. Oprócz soli możesz użyć innych przypraw do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie rozmrozić Gołąbki, wyciągając je z zamrażarki na 2-3 godziny przed rozpoczęciem gotowania. Nadzienie w Gołąbkach może być dowolne: z mieszanej mielonej wieprzowiny i wołowiny lub z dodatkiem kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i zetrzyj na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj koperek. Jeśli nie ma świeżego koperku, możesz go zastąpić suchym lub całkowicie zastąpić innymi ziołami do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść gołąbki na patelni z grubym dnem. Posyp startą marchewką i solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej tyle wody,aby przykryła gołąbki. Umieść garnek na kuchence i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania gołąbków przygotuj wszystkie niezbędne składniki sosu. Dokładna ilość wody zależy od pożądanej gęstości sosu i gęstości koncentratu pomidorowego. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem lub pokruszonymi pomidorami we własnym soku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż mąkę na małym ogniu na suchej patelni na złoty kolor i jasny orzechowy aromat. Początkowo mąka nie zmienia koloru przez długi czas, ale może spalić się dosłownie w ciągu minuty. Dlatego musi być cały czas mieszany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorącą wodę i olej roślinny na patelnię i dokładnie wymieszaj, aż się połączą. Dusić na małym ogniu, aż zgęstnieje. Mój SOS okazał się dość gęsty, ale płynny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sos pomidorowy na patelnię do gołąbków. Dodaj posiekane warzywa. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5-10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj gołąbki ze śmietaną i sosem pomidorowym z patelni. Smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone gołąbki - 132   kcal/100g

Podobne przepisy