pilaw warzywny z warzywami

Chuda wersja słynnego pilawu z ryżem! Obfite i smaczne danie bezmięsne, które można jeść podczas różnych ograniczeń żywieniowych. A w normalnych czasach ten pilaw jest idealny jako dodatek do każdego dania mięsnego.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 62 % 28 g
243 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do przygotowania pilawu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż posortuj i bardzo dobrze spłucz zimną wodą, kilkakrotnie ją zmieniając. Woda powinna być całkowicie czysta. Następnie napełnij ryż czystą zimną wodą i pozostaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie pokrój cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki lub zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie, długie kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę na mniej więcej takie same kawałki jak marchewka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze podgrzej kocioł na dużym ogniu. Wlej do niego olej i kalcynuj go przez kilka minut. Rzuć cebulę. Powinien natychmiast zacząć się smażyć, dlatego tak ważne jest, aby wszystko dobrze podgrzać. Smaż cebulę przez kilka minut, ciągle ją mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za cebulą Wrzuć marchewki. Nie zmniejszaj ognia. warzywa smażone na dużym ogniu są szczególnie aromatyczne. Piecz marchewki przez około dwie minuty. Nie zapomnij go wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pieprz. Smaż wszystko razem przez około minutę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odcedź ryż. Rozłóż go równomiernie na warzywach. Przykryj kocioł pokrywką i pozostaw na kilka minut. Ryż w tym czasie wchłonie olej z warzyw, co pomoże mu stać się kruchym i Złotym w przyszłości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij ryż zimną wodą, aby przykryła go centymetrem. poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień do średniej wartości, przykryj kocioł pokrywką i pozostaw na 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 5 minutach połóż pomidory, należy je równomiernie rozprowadzić na powierzchni ryżu. umieść również liść laurowy, sól i pieprz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmniejsz ogień, przykryj kocioł i pozwól pilawowi gotować przez kolejne 5 minut. W tym czasie woda zostanie całkowicie wchłonięta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj gotowy pilaw i pozostaw go na chwilę pod przykryciem.

pilaw okazał się kruchy, pachnący, bardzo smaczny! Prawie taki sam jak prawdziwy pilaw z mięsem.
najsmaczniejszy pilaw uzyskuje się w kotle, nawet jeśli nie jest całkiem piękny, ale sprawdzony w czasie i płonący ogniem.
w Pilawie warzywnym można również umieścić inne warzywa-cukinię, bakłażan, zielony groszek, kukurydzę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy