skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto i tłuczone ziemniaki według własnych upodobań, według ulubionych przepisów. Przesiej mąkę, aby odkurzyć stół. Najwygodniej jest wyrzeźbić piękne pierogi, gdy ciasto jest dla nich rozwałkowane dość cienko, a kółka są wycięte foremką (lub umiejętnie rozwałkowane wałkiem do ciasta). Mały wałek do ciasta o średnicy około 1,5-2 cm jest tutaj wygodny.
Krok 2:
Aby pierogi uformowane w prosty sposób okazały się piękne, Postaraj się, aby ich wnętrze nie było posypane mąką. Oznacza to, że tam, gdzie będziesz ślepy, powinny być wolne od mąki. Rzeźbić z umiarkowaną siłą, równomiernie dociskając krawędzie do siebie, nie spłaszczaj mocno krawędzi ani nie ciągnij pierogów w różnych kierunkach. Wręcz przeciwnie, staraj się zachować jego zaokrąglony kształt do maksimum.
Krok 3:
Upewnij się, że pierogi są przyklejone. Jeśli są takie momenty w procesie rzeźbienia, pierogi na pewno będą się kleić podczas gotowania.
Krok 4:
Oto taki gładki klasyczny pierog. Ta forma jest idealna do delikatnego nadzienia-tłuczonych ziemniaków, twarogu, sera z ziołami, malin.
Krok 5:
Teraz zróbmy pierogi z warkoczem, modne. Warkocz w nich jest nieco gęstszy niż reszta ciasta, więc takie formowanie jest dobre do nadzienia, takiego jak grzyby, duszona kapusta, wiśnie i truskawki.
Krok 6:
Ściśnij brzegi pierogów w zwykły sposób.
Krok 7:
Upewnij się, że pierogi się nie rozklejają.
Krok 8:
Teraz, zaczynając od prawej krawędzi, podwiń krawędź, lekko spłaszczając szew za zakrętem.
Krok 9:
Powtórz szczypanie i spłaszczanie. Ogon pozostanie na krawędzi-delikatnie przyklej go od dołu.
Krok 10:
Oto przystojni ludzie! Pozostaje gotować i leczyć.
Obejrzyj wideo, spróbuj powtórzyć cały proces, a otrzymasz cudowne krawędzie-warkocze z pierogów (i cheburek), zachwycając siebie i innych takimi umiejętnościami.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ciasto na pierogi - 256 kcal/100g
- Ciasto na pierogi - 234 kcal/100g
- Ciasto przaśne - 234 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g