Jak pięknie rzeźbić pierogi

sprawa bardzo prostej techniki! Każdy może! Absolutnie każdy może nauczyć się pięknie rzeźbić pierogi, niezależnie od kulinarnego doświadczenia. Po prostu spróbuj powtórzyć to samo, co mówi ten przepis, a twoje potrawy zawsze będą efektowne!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 84 % 32 g
158 kcal
IG: 31 / 53 / 16

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto i tłuczone ziemniaki według własnych upodobań, według ulubionych przepisów. Przesiej mąkę, aby odkurzyć stół. Najwygodniej jest wyrzeźbić piękne pierogi, gdy ciasto jest dla nich rozwałkowane dość cienko, a kółka są wycięte foremką (lub umiejętnie rozwałkowane wałkiem do ciasta). Mały wałek do ciasta o średnicy około 1,5-2 cm jest tutaj wygodny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby pierogi uformowane w prosty sposób okazały się piękne, Postaraj się, aby ich wnętrze nie było posypane mąką. Oznacza to, że tam, gdzie będziesz ślepy, powinny być wolne od mąki. Rzeźbić z umiarkowaną siłą, równomiernie dociskając krawędzie do siebie, nie spłaszczaj mocno krawędzi ani nie ciągnij pierogów w różnych kierunkach. Wręcz przeciwnie, staraj się zachować jego zaokrąglony kształt do maksimum.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Upewnij się, że pierogi są przyklejone. Jeśli są takie momenty w procesie rzeźbienia, pierogi na pewno będą się kleić podczas gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto taki gładki klasyczny pierog. Ta forma jest idealna do delikatnego nadzienia-tłuczonych ziemniaków, twarogu, sera z ziołami, malin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz zróbmy pierogi z warkoczem, modne. Warkocz w nich jest nieco gęstszy niż reszta ciasta, więc takie formowanie jest dobre do nadzienia, takiego jak grzyby, duszona kapusta, wiśnie i truskawki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ściśnij brzegi pierogów w zwykły sposób.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Upewnij się, że pierogi się nie rozklejają.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz, zaczynając od prawej krawędzi, podwiń krawędź, lekko spłaszczając szew za zakrętem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powtórz szczypanie i spłaszczanie. Ogon pozostanie na krawędzi-delikatnie przyklej go od dołu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto przystojni ludzie! Pozostaje gotować i leczyć.

Obejrzyj wideo, spróbuj powtórzyć cały proces, a otrzymasz cudowne krawędzie-warkocze z pierogów (i cheburek), zachwycając siebie i innych takimi umiejętnościami.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ciasto na pierogi - 256   kcal/100g
  • Ciasto na pierogi - 234   kcal/100g
  • Ciasto przaśne - 234   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy