skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzane wino z domowego wina? Przygotuj jedzenie. Wino do przygotowania grzanego wina weź wytrawne lub półwytrawne czerwone. Jeśli twoje wino jest z cukrem, dodaj cukier do grzanego wina do smaku lub całkowicie go wyklucz. Nie bierz wzmocnionych win, z nimi napój okaże się zbyt cierpki. Cukier trzcinowy da ciekawy smak, doda nutę karmelu do gotowego napoju.
Krok 2:
Umyj cytrynę sodą i szczotką pod gorącą wodą, aby usunąć wosk, który nakłada się na owoce w celu długiego przechowywania. Usuń skórkę, zrobiłem to za pomocą obieraczki do warzyw, możesz ją po prostu zetrzeć. Nie dotykaj białej warstwy pod żółtą skórką cytryny, będzie gorzka.
Krok 3:
Aby ugotować grzane wino, weź emaliowaną patelnię o odpowiedniej objętości. Wlej do niego cukier, włóż wszystkie przyprawy i skórkę z cytryny, wymieszaj. Z przypraw wziąłem cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową. Przyprawy do napoju najlepiej nadają się oczywiście w całości, nie mielone. Od tego ostatniego wino staje się mętne. Ale z braku możesz umieścić to, co jest. Oprócz cynamonu, goździków i kardamonu, Gwiazdy anyżu i ziele angielskie są świetne.
Krok 4:
Wlej wino do garnka, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Umieść patelnię na małym ogniu. Gotuj, mieszając napój łyżką, pomagając rozpuścić cukier.
Krok 6:
Doprowadź grzane wino do stanu gorącego, ale w żadnym wypadku nie gotuj. Temperatura powinna osiągnąć około 80 stopni.
Krok 7:
Zdejmij napój z ognia i natychmiast wlej do kubków. Lepiej odcedź, aby przyprawy i skórka nie dostały się do szklanki. Podawaj grzane wino natychmiast, na gorąco.
często grzane wino jest przygotowywane z dodatkiem owoców. Jabłko, gruszka, pomarańcza to świetna opcja! Pokrój je w plasterki lub kółka i gotuj razem z winem. Nie trzeba ich już filtrować, kawałki owoców tylko ozdabiają napój. Poza tym są bardzo smaczne.
oprócz skórki cytryny można również umieścić skórkę pomarańczową lub inne owoce cytrusowe. Korzeń imbiru nadaje napojowi jasny smak.
cukier można zastąpić miodem, wystarczy dodać go do gotowego grzanego wina, poczekać, aż ostygnie, aby miód nie stracił swoich korzystnych właściwości.
grzane wino można również przygotować w wersji bezalkoholowej. Zamiast wina weź sok: winogronowy, wiśniowy lub granatowy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g