skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Jeszcze raz myjemy mięso. Wkładamy do miski i zalewamy 2 łyżkami sosu teriyaki, odstawiamy na 30 minut. Jeśli nie ma gotowego sosu, możesz go przygotować, łącząc sos sojowy, Mirin, cukier, starty imbir, posiekane ząbki czosnku. Aby sos miał pożądaną konsystencję, musisz dodać skrobię rozcieńczoną przegotowaną wodą. Gotuj sos, aż zgęstnieje i ostudź.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w pióra lub kostki.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce do marchwi koreańskiej lub pokrój w cienkie, długie paski.
Krok 4:
Moja bułgarska papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój miąższ w paski lub kostki.
Krok 5:
Umyj cukinię, pokrój w kostkę, jeśli warzywo jest Młode z delikatnym miąższem. Dojrzałą cukinię należy obrać i usunąć nasiona. Umyj zieloną cebulę, osusz na ręczniku papierowym i drobno posiekaj. Do przygotowania tego dania możesz użyć innych warzyw do smaku.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Rozłóż ugotowaną cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju. Smażyć je do miękkości na średnim ogniu.
Krok 7:
Następnie wysyłamy mięso z kurczaka do warzyw z resztkami marynaty z miski. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu, aż mięso stanie się białe.
Krok 8:
Włóż cukinię, paprykę na patelnię, wymieszaj. Smaż wszystko razem przez około 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Krok 9:
Równolegle gotuj makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu w osolonej wodzie. Średnio gotuj makaron przez około 8 minut, aby uzyskać al dente. Następnie spuść wodę, w której gotowano makaron, włóż makaron do durszlaka.
Krok 10:
Przenieś makaron na patelnię z warzywami i mięsem. Wymieszaj składniki i smaż je razem przez około 2 minuty, dodając kilka łyżek sosu teriyaki i trochę nasion sezamu. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Możesz natychmiast podać go do stołu.
Krok 11:
Podawaj kurczaka teriyaki z warzywami i makaronem do stołu, posypując posiekaną zieloną cebulą i sezamem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g