kurczak teriyaki z warzywami i makaronem

tradycyjne japońskie pyszne danie! Teriyaki to nie tylko japoński słodki, gęsty sos na bazie sosu sojowego, mirinu, imbiru i cukru, ale Japoński sposób gotowania mięsa, gdy jest marynowany w takim sosie. Świetnie komponuje się z mięsem, warzywami i owocami morza i poprawia smak gotowego dania. Można go kupić w sklepie gotowym lub przygotować samodzielnie z niedrogich i prostych składników z przyprawami według własnych preferencji smakowych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 35 % 6 g
88 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Jeszcze raz myjemy mięso. Wkładamy do miski i zalewamy 2 łyżkami sosu teriyaki, odstawiamy na 30 minut. Jeśli nie ma gotowego sosu, możesz go przygotować, łącząc sos sojowy, Mirin, cukier, starty imbir, posiekane ząbki czosnku. Aby sos miał pożądaną konsystencję, musisz dodać skrobię rozcieńczoną przegotowaną wodą. Gotuj sos, aż zgęstnieje i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w pióra lub kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce do marchwi koreańskiej lub pokrój w cienkie, długie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moja bułgarska papryka, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój miąższ w paski lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj cukinię, pokrój w kostkę, jeśli warzywo jest Młode z delikatnym miąższem. Dojrzałą cukinię należy obrać i usunąć nasiona. Umyj zieloną cebulę, osusz na ręczniku papierowym i drobno posiekaj. Do przygotowania tego dania możesz użyć innych warzyw do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Rozłóż ugotowaną cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju. Smażyć je do miękkości na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wysyłamy mięso z kurczaka do warzyw z resztkami marynaty z miski. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu, aż mięso stanie się białe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż cukinię, paprykę na patelnię, wymieszaj. Smaż wszystko razem przez około 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Równolegle gotuj makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu w osolonej wodzie. Średnio gotuj makaron przez około 8 minut, aby uzyskać al dente. Następnie spuść wodę, w której gotowano makaron, włóż makaron do durszlaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś makaron na patelnię z warzywami i mięsem. Wymieszaj składniki i smaż je razem przez około 2 minuty, dodając kilka łyżek sosu teriyaki i trochę nasion sezamu. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Możesz natychmiast podać go do stołu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj kurczaka teriyaki z warzywami i makaronem do stołu, posypując posiekaną zieloną cebulą i sezamem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy