Zupa serowa z kurczakiem i grzybami

najsmaczniejsze, jasne, pachnące, święto każdego dnia! Zupa serowa z kurczakiem i grzybami jest bardzo łatwa do przygotowania, a składniki można znaleźć w każdym sklepie. Delikatny kremowy smak z grzybowymi smakami to świetne pierwsze danie dla początkujących gospodyń domowych!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 25 % 3 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę serową z kurczakiem i grzybami? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolny ser topiony według własnego gustu. Grzyby też, mam pieczarki. Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć innych części kurczaka lub wziąć dowolne mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie kurczaka. Aby to zrobić, wlej wodę do garnka, koniecznie dobrą, przefiltrowaną lub butelkowaną. Przenieś umytą pierś do wody i podpal. Doprowadzić do wrzenia, usuwając piankę. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i obierz marchewki. Spłucz wodą. Obierz cebulę. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, krótko podgrzej i ułóż marchewki z cebulą. Smaż je na małym ogniu przez około trzy do pięciu minut, aż będą złote.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść i pokrój pieczarki. Jeśli zdecydujesz się wziąć grzyby leśne, najpierw je ugotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż pokrojone grzyby na cebuli i marchewce i kontynuuj smażenie, ale już pod przykryciem. Grzyby dadzą dużo soku i zmniejszą objętość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przytrzymaj pieczeń z grzybami na małym ogniu przez około pięć minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie pierś jest ugotowana, wyjmij ją i pozwól jej trochę ostygnąć. I włóż ziemniaki do bulionu. Pokrój pierś na małe kawałki i wyślij ją po ziemniakach. Sól, ale tylko trochę, sam ser jest bardzo słony, lepiej dodać sól po dodaniu. Gotuj przez około 10 minut (skup się na kuchence).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj smażoną zupę. Gotuj po ugotowaniu przez około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj stopiony ser do zupy, wymieszaj, aby ser całkowicie się rozpuścił. Teraz możesz spróbować zupy i bezpiecznie dodać w razie potrzeby.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj zupę i wyłącz ogrzewanie. Pozwól mu stać przez chwilę, 15 minut, aby wszystkie składniki się zaprzyjaźniły. Smacznego!

zupa okazała się bardzo smaczna! Ze względu na ser i jego jasny smak nie były potrzebne żadne dodatkowe przyprawy, nawet pierś z kurczaka wcale nie jest nudna.
możesz ugotować bulion do tej zupy z dowolnej części kurczaka lub możesz zrobić taką zupę bez mięsa, z niektórymi grzybami. Uczniowie przygotowują zupę serową nawet bez grzybów-wody, smażenia, ziemniaków i sera.
Wybierz ser tylko dobrej jakości, bez tłuszczów roślinnych, smak zupy zależy od jego smaku.
możesz przygotować grzanki do zupy serowej i posypać je przed podaniem.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy