skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę dyniową z ryżem? Przygotuj jedzenie. Waga dyni w składnikach jest wskazana w postaci obranej, bez skórki i nasion. Używaj naturalnego mleka, lepiej, jeśli jest rustykalne, a jeśli kupione, to nie długie przechowywanie. Weź okrągły ryż, w przeciwieństwie do długoziarnistego, lepiej się gotuje.
Krok 2:
Dynię, wcześniej obraną ze skóry i nasion, pokrój w drobną kostkę. Umieść go w rondlu o wystarczająco dużej objętości, aby mleko nie uciekło podczas gotowania.
Krok 3:
Dodaj czystą wodę do kostek dyni, przykryj, zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj dynię przez około 10 minut. Dynia powinna stać się miękka.
Krok 4:
Wlej mleko do dobrze zmiękczonych kawałków dyni, dodaj cukier granulowany, sól. Jeśli lubisz, możesz dodać przyprawy: odrobinę mielonego cynamonu, wanilię naturalną lub cukier waniliowy, startą gałkę muszkatołową.
Krok 5:
Doprowadź do wrzenia i tutaj jest bardzo ważny punkt! Rozłóż ryż równomiernie na powierzchni mieszanki dyni i mleka bez mieszania! Ta technika pozwoli owsiance się nie przypalić. Więc zostaw ryż!
Krok 6:
Przykryj garnek pokrywką i gotuj owsiankę na najmniejszym ogniu przez około 30 minut, aż ryż będzie całkowicie ugotowany.
Krok 7:
Teraz możesz wymieszać gotową owsiankę. Miękkie kawałki dyni za pomocą łyżki stołowej można rozgnieść w puree ziemniaczanym, a następnie owsianka okaże się jasnym jednolitym kolorem lub możesz pozostawić bez zmian, ryż przeplatany plasterkami dyni. Podczas serwowania gotową owsiankę można doprawić masłem, uzupełnić aromatycznym miodem, skondensowanym mlekiem, suszonymi owocami (słodkie rodzynki, suszone wiśnie lub żurawina), miękkimi orzechami (orzechy włoskie lub orzechy nerkowca).
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g