skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, suszonymi śliwkami i grzybami? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso z kurczaka gotowane lub wędzone, z gotowanym smakiem będzie łagodniejszy. Weź suszone śliwki bez pestek, obrane orzechy.
Krok 2:
Jak gotować ziemniaki i marchewki na sałatkę? Umieść czyste bulwy w garnku z zimną wodą i gotuj na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj warzywa przez około 25 minut na małym ogniu. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebijać bulwy. Ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Umieść pierwszą warstwę w pierścieniu - jeśli robisz porcje lub na dnie salaterki.
Krok 3:
Na patelni z rozgrzanym olejem na małym ogniu podsmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby. Wszelkie grzyby nadają się do tej sałatki — świeże, słone, marynowane. Od tego zależy smak Twojej sałatki, jej pikantność. Wziąłem marynowane masło. Czas smażenia grzybów zależy od ich rodzaju. Gotowe smażyć przez około 5 minut, świeże dłużej. Schłodzić gotowe grzyby.
Krok 4:
Ułóż drugą warstwę smażonych grzybów z cebulą.
Krok 5:
Z kurczaka (wziąłem wędzonego) zdejmij skórę i pokrój w kostkę. Ułóż następną warstwę w misce sałatkowej. Posmaruj warstwę majonezem.
Krok 6:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz schłodzone jajka. Zetrzyj je na grubej tarce. Obierz ugotowane marchewki, a także zetrzyj na grubej tarce.
Krok 7:
Połóż warstwę marchewki, zagęść wszystkie warstwy łyżką. Dodaj siatkę majonezu.
Krok 8:
Następnie umieść starte jajko.
Krok 9:
Dodaj warstwę majonezu.
Krok 10:
Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 10 minut. Następnie spuść wodę i dobrze spłucz suszone śliwki pod bieżącą wodą. Osusz czyste suszone śliwki ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj.
Krok 11:
Ułóż śliwki w następnej warstwie.
Krok 12:
Ponownie dodaj majonez. Zetrzyj ser na grubej tarce. Wybierz pyszny ser, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Może działać zarówno półstały, jak i twardy. Posyp serem sałatkę.
Krok 13:
Dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Aby orzechy były smaczniejsze, możesz je wstępnie usmażyć na suchej patelni. Włóż sałatkę do lodówki do namoczenia na co najmniej godzinę.
Krok 14:
Podawaj sałatkę na stole, dekorując ziołami. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g