Sałatka z kurczakiem z suszonymi śliwkami

piękny, oryginalny, na świątecznym stole, pyszny! Sałatka z kurczakiem, suszonymi śliwkami i grzybami posłuży jako dekoracja Twojej uczty. Ma ten sam interesujący smak — w końcu łączy wiele różnych produktów. Taką sałatkę można podawać zarówno we wspólnej salaterce, jak i partiami, układając w pierścieniu.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 46 % 12 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, suszonymi śliwkami i grzybami? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso z kurczaka gotowane lub wędzone, z gotowanym smakiem będzie łagodniejszy. Weź suszone śliwki bez pestek, obrane orzechy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować ziemniaki i marchewki na sałatkę? Umieść czyste bulwy w garnku z zimną wodą i gotuj na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj warzywa przez około 25 minut na małym ogniu. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebijać bulwy. Ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Umieść pierwszą warstwę w pierścieniu - jeśli robisz porcje lub na dnie salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z rozgrzanym olejem na małym ogniu podsmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby. Wszelkie grzyby nadają się do tej sałatki — świeże, słone, marynowane. Od tego zależy smak Twojej sałatki, jej pikantność. Wziąłem marynowane masło. Czas smażenia grzybów zależy od ich rodzaju. Gotowe smażyć przez około 5 minut, świeże dłużej. Schłodzić gotowe grzyby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż drugą warstwę smażonych grzybów z cebulą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z kurczaka (wziąłem wędzonego) zdejmij skórę i pokrój w kostkę. Ułóż następną warstwę w misce sałatkowej. Posmaruj warstwę majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz schłodzone jajka. Zetrzyj je na grubej tarce. Obierz ugotowane marchewki, a także zetrzyj na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż warstwę marchewki, zagęść wszystkie warstwy łyżką. Dodaj siatkę majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie umieść starte jajko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj warstwę majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 10 minut. Następnie spuść wodę i dobrze spłucz suszone śliwki pod bieżącą wodą. Osusz czyste suszone śliwki ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż śliwki w następnej warstwie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie dodaj majonez. Zetrzyj ser na grubej tarce. Wybierz pyszny ser, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Może działać zarówno półstały, jak i twardy. Posyp serem sałatkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Aby orzechy były smaczniejsze, możesz je wstępnie usmażyć na suchej patelni. Włóż sałatkę do lodówki do namoczenia na co najmniej godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj sałatkę na stole, dekorując ziołami. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy