skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj kurczaka, włóż do rondla, dodaj kilka liści laurowych, jeden obrany ząbek czosnku i jedną obraną cebulę. Napełnij wodą i wyślij do ognia. Gotuj bulion przez 1,5 do 2 godzin, następnie wyjmij kurczaka i odcedź bulion. Z domowego kurczaka okazuje się bardzo smaczny i bogaty barszcz)
2. Warzywa (ziemniaki, marchew, buraki, cebula) oczyścić, umyć. Pokrój ziemniaki w kostkę, zetrzyj marchewkę, pokrój cebulę w kostkę, buraki w cienkie paski.
3. Włóż ziemniaki do bulionu, gotuj przez 20 minut. Marchewki i cebulę smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor, a następnie smażyć buraki do miękkości. Wyślij warzywa do barszczu, wlej sok pomidorowy.
4. Drobno posiekaj kapustę, Wyślij do barszczu po warzywach.
5. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę do moździerza, dodaj smalec i zmiażdż, a następnie wyślij do barszczu.
6. Opłucz pietruszkę i koperek, posiekaj ostrym nożem, Dodaj do barszczu wraz z solą i mielonym ziele angielskie.
przed włożeniem barszczu do talerzy pozostaw naczynie do zaparzenia pod zamkniętą pokrywką przez około 15-20 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g