klasyczny barszcz z burakami i kurczakiem na soku pomidorowym

Przygotuj przepyszne i satysfakcjonujące danie na lunch! Pyszne! Barszcz to znane danie, ale niestety nie wszyscy wiedzą, jak go ugotować. Oferuję mój przepis, według którego gotuję Barszcz od kilku lat (przyznaję, że sama bałam się gotować to danie przed ślubem, ale potem musiałem się nauczyć). Wszystko nie jest tak skomplikowane jak się wydaje)
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 36 % 8 g
126 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Umyj kurczaka, włóż do rondla, dodaj kilka liści laurowych, jeden obrany ząbek czosnku i jedną obraną cebulę. Napełnij wodą i wyślij do ognia. Gotuj bulion przez 1,5 do 2 godzin, następnie wyjmij kurczaka i odcedź bulion. Z domowego kurczaka okazuje się bardzo smaczny i bogaty barszcz)

2. Warzywa (ziemniaki, marchew, buraki, cebula) oczyścić, umyć. Pokrój ziemniaki w kostkę, zetrzyj marchewkę, pokrój cebulę w kostkę, buraki w cienkie paski.

3. Włóż ziemniaki do bulionu, gotuj przez 20 minut. Marchewki i cebulę smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor, a następnie smażyć buraki do miękkości. Wyślij warzywa do barszczu, wlej sok pomidorowy.

4. Drobno posiekaj kapustę, Wyślij do barszczu po warzywach.

5. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę do moździerza, dodaj smalec i zmiażdż, a następnie wyślij do barszczu.

6. Opłucz pietruszkę i koperek, posiekaj ostrym nożem, Dodaj do barszczu wraz z solą i mielonym ziele angielskie.

przed włożeniem barszczu do talerzy pozostaw naczynie do zaparzenia pod zamkniętą pokrywką przez około 15-20 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy