skład / składniki
metoda gotowania
umieść garnek z mieszanką wody i cukru na kuchence. Arbuz umyć, pokroić w plasterki, usunąć pestki i skórkę, a miąższ pokroić w kostkę 2 na 2 cm.
gdy syrop się zagotuje, włóż do niego kostki arbuza. Poczekaj na ponowne zagotowanie, a następnie zdejmij z ognia. Pozwól kompotowi parzyć przez 30 do 40 minut.
w czystych, wysterylizowanych słoikach ułóż ciepłe kawałki arbuza za pomocą łyżki cedzakowej. Syrop wróć do ognia i zagotuj.
napełnij słoiki miąższem gorącym syropem, przykryj pokrywkami i umieść w przestronnym rondlu z wodą do sterylizacji (wodę należy wlać tak, aby sięgała prawie do pokrywek). Sterylizuj półtoralitrowe słoiki przez 15 minut, litrowe - odpowiednio 10 minut. Wyjmij słoiki i natychmiast zwiń.
Odwróć Półfabrykaty do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenieś do piwnicy.
Gotuj z miłością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g