kompot z arbuza na zimę

pyszne przygotowanie na zimę. Zaskocz rodzinę jasnym kompotem! Czy próbowałeś kompotu z arbuza? Jest po prostu uroczy! Kiedyś kuma poczęstowała nas słoikiem takiego kompotu... i od tego czasu te puste miejsca zachwycają moją rodzinę każdej zimy. Gotowanie nie jest kłopotliwe, spróbuj.
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
48 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

umieść garnek z mieszanką wody i cukru na kuchence. Arbuz umyć, pokroić w plasterki, usunąć pestki i skórkę, a miąższ pokroić w kostkę 2 na 2 cm.

gdy syrop się zagotuje, włóż do niego kostki arbuza. Poczekaj na ponowne zagotowanie, a następnie zdejmij z ognia. Pozwól kompotowi parzyć przez 30 do 40 minut.

w czystych, wysterylizowanych słoikach ułóż ciepłe kawałki arbuza za pomocą łyżki cedzakowej. Syrop wróć do ognia i zagotuj.

napełnij słoiki miąższem gorącym syropem, przykryj pokrywkami i umieść w przestronnym rondlu z wodą do sterylizacji (wodę należy wlać tak, aby sięgała prawie do pokrywek). Sterylizuj półtoralitrowe słoiki przez 15 minut, litrowe - odpowiednio 10 minut. Wyjmij słoiki i natychmiast zwiń.

Odwróć Półfabrykaty do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenieś do piwnicy.

Gotuj z miłością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy