ciasto Raffaello bez pieczenia

niesamowite ciasto bez pieczenia! Tylko pół godziny-i voila! Uwielbiasz ciasta, ale nie masz ochoty bawić się ciastem? Przygotuj delikatne ciasto "Raffaello" bez pieczenia! Bardzo lekki, rozpływający się w ustach-po prostu nie da się tego wyrazić słowami, trzeba spróbować!
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 33 % 20 g
węglowodany 58 % 35 g
350 kcal
IG: 14 / 43 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 30 min

1. Wlej mleko do rondla, wlej cukier, skrobię ziemniaczaną i mąkę, a także dodaj trochę wanilii.

2. Wymieszaj masę trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki i wyślij patelnię do ognia. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje (zajmie to bardzo mało - 2 minuty), a krem jest gotowy. Jeśli nagle w gotowym kremie utworzą się grudki, masę można zmielić przez sito. Przenieś krem do osobnego pojemnika.

3. Zmiękczone masło wprowadzamy do schłodzonego kremu, masujemy łyżką. Krem natychmiast zmieni strukturę - stanie się lżejszy i bardziej porowaty.

4. W odpowiedniej formie rozprowadzamy łyżkę kremu, wyrównujemy na powierzchni, a następnie układamy pierwszą warstwę ciasteczek. Na wierzchu obficie posmaruj gotowanym skondensowanym mlekiem, przykryj drugą warstwą ciastek. Na wierzch rozprowadzamy pozostały krem, rozprowadzamy go równą warstwą i ponownie układamy warstwę ciastek.

5. Wlej śmietanę (dobrze schłodzoną) do miski miksera i dokładnie ubij. Najważniejsze jest reżim minimalny, w przeciwnym razie masa zostanie podzielona i nie zostanie odpowiednio podniesiona. Gdy śmietana zamieni się w bujną masę i dobrze zachowa swój kształt, dodaj cukier puder, ponownie ubij.

6. Ciasto pokrywamy bitą śmietaną i posypujemy płatkami kokosowymi. Pozostaw na 3-4 godziny w lodówce do impregnacji (idealna opcja na noc).

to wszystko! Możesz pokroić ciasto i poczęstować się) wygląda bardzo pięknie i apetycznie!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy