skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla, wlej cukier, skrobię ziemniaczaną i mąkę, a także dodaj trochę wanilii.
2. Wymieszaj masę trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki i wyślij patelnię do ognia. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje (zajmie to bardzo mało - 2 minuty), a krem jest gotowy. Jeśli nagle w gotowym kremie utworzą się grudki, masę można zmielić przez sito. Przenieś krem do osobnego pojemnika.
3. Zmiękczone masło wprowadzamy do schłodzonego kremu, masujemy łyżką. Krem natychmiast zmieni strukturę - stanie się lżejszy i bardziej porowaty.
4. W odpowiedniej formie rozprowadzamy łyżkę kremu, wyrównujemy na powierzchni, a następnie układamy pierwszą warstwę ciasteczek. Na wierzchu obficie posmaruj gotowanym skondensowanym mlekiem, przykryj drugą warstwą ciastek. Na wierzch rozprowadzamy pozostały krem, rozprowadzamy go równą warstwą i ponownie układamy warstwę ciastek.
5. Wlej śmietanę (dobrze schłodzoną) do miski miksera i dokładnie ubij. Najważniejsze jest reżim minimalny, w przeciwnym razie masa zostanie podzielona i nie zostanie odpowiednio podniesiona. Gdy śmietana zamieni się w bujną masę i dobrze zachowa swój kształt, dodaj cukier puder, ponownie ubij.
6. Ciasto pokrywamy bitą śmietaną i posypujemy płatkami kokosowymi. Pozostaw na 3-4 godziny w lodówce do impregnacji (idealna opcja na noc).
to wszystko! Możesz pokroić ciasto i poczęstować się) wygląda bardzo pięknie i apetycznie!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g