jajka po benedyktyńsku ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Przygotuj wykwintne, pyszne i pożywne śniadanie! Niedawno odwiedzili nas rodzice męża. Są inteligentnymi ludźmi i chciałem ich pocić czymś smacznym i niezwykłym. Ze śniadaniem udało mi się ich zaskoczyć)) pomimo małej objętości kanapka jest bardzo sycąca i wysokokaloryczna, pomoże przetrwać do obiadu))
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 23 % 3 g
96 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

chleb kroimy (potrzebujemy dwóch kawałków, ponieważ są dwie porcje), smażymy na suchej patelni do zarumienienia (można to zrobić w tosterze - jak wygodniej, jestem przyzwyczajony do patelni).

podpalamy garnek z wodą, a gdy woda się zagotuje, wlej ocet i zmniejsz ogień do minimum. Jajko (powinno być w 100% świeże!) rozbijamy na miskę. Za pomocą trzepaczki robimy wir na patelni i szybko wlewamy jajko do lejka wiru. Gotuj przez 3-4 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy jajko, kładziemy je na papierowej serwetce, aby wilgoć zniknęła. Powtarzamy manipulację drugim jajkiem.

a teraz SOS. Holenderski:) żółtka układamy w emaliowanej misce. Wysyłamy miskę do łaźni wodnej, pocieramy żółtka trzepaczką, a następnie wlewamy sok z cytryny (używam świeżo wyciśniętego), dodajemy sól i pieprz, nadal pocieramy. Masło topi się w kuchence mikrofalowej i wlewa do mieszanki żółtek bardzo cienkim strumieniem, ciągle pocierając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Ostudzić sos-jest gotowy !

blanszujemy szpinak, dla którego zanurzamy dokładnie umyte liście na minutę we wrzącej wodzie. Po włożeniu do durszlaka czekamy, aż cały płyn spłynie.

blanszowany szpinak rozprowadzamy na przygotowanym tostie, na nim-kawałki łososia, na wierzchu-jajka, podlewamy kanapki ciepłym sosem holenderskim. Udekoruj posiekanymi ziołami, świeżą bazylią, posyp pieprzem na wierzchu, podawaj.

wykwintne, apetyczne, piękne!

traktuj rodzinę dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy