skład / składniki
metoda gotowania
chleb kroimy (potrzebujemy dwóch kawałków, ponieważ są dwie porcje), smażymy na suchej patelni do zarumienienia (można to zrobić w tosterze - jak wygodniej, jestem przyzwyczajony do patelni).
podpalamy garnek z wodą, a gdy woda się zagotuje, wlej ocet i zmniejsz ogień do minimum. Jajko (powinno być w 100% świeże!) rozbijamy na miskę. Za pomocą trzepaczki robimy wir na patelni i szybko wlewamy jajko do lejka wiru. Gotuj przez 3-4 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy jajko, kładziemy je na papierowej serwetce, aby wilgoć zniknęła. Powtarzamy manipulację drugim jajkiem.
a teraz SOS. Holenderski:) żółtka układamy w emaliowanej misce. Wysyłamy miskę do łaźni wodnej, pocieramy żółtka trzepaczką, a następnie wlewamy sok z cytryny (używam świeżo wyciśniętego), dodajemy sól i pieprz, nadal pocieramy. Masło topi się w kuchence mikrofalowej i wlewa do mieszanki żółtek bardzo cienkim strumieniem, ciągle pocierając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Ostudzić sos-jest gotowy !
blanszujemy szpinak, dla którego zanurzamy dokładnie umyte liście na minutę we wrzącej wodzie. Po włożeniu do durszlaka czekamy, aż cały płyn spłynie.
blanszowany szpinak rozprowadzamy na przygotowanym tostie, na nim-kawałki łososia, na wierzchu-jajka, podlewamy kanapki ciepłym sosem holenderskim. Udekoruj posiekanymi ziołami, świeżą bazylią, posyp pieprzem na wierzchu, podawaj.
wykwintne, apetyczne, piękne!
traktuj rodzinę dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g