jajko w koszulce od Jamiego Olivera

ciekawa metoda gotowania jajek. Spróbuj! Wiele osób słyszało o umiejętnościach Jamiego Olivera... Jest kucharzem o światowej sławie. Jest autorem wielu książek kucharskich i programów. Próbowałem gotować niektóre potrawy według jego przepisów, na przykład jajko w koszulce. Dzielę się z tobą doświadczeniem-próbuj, gotuj, eksperymentuj.
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

tak więc, aby ugotować pyszne, po prostu idealne jajko w koszulce, postępuj dokładnie zgodnie z poniższymi punktami:

- wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj i wyjmij z pieca;

- jajko (najlepiej im świeższe, tym lepiej) rozbij w filiżance, aby nie uszkodzić żółtka;

- umieść patelnię na małym ogniu (ważne jest, aby woda się nie zagotowała, w przeciwnym razie jajko rozpadnie się na płatki);

- opuść kubek nad wodę niżej i szybkim ruchem przechyl jajko do wody;

- gotuj jajko przez trzy minuty, a następnie wyjmij łyżką cedzakową.

idealną kanapką jest jajko w koszulce na grzance z czarnego chleba! :)

smacznego śniadania i miłego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g

Podobne przepisy