jajko w koszulce od Jamiego Olivera
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
tak więc, aby ugotować pyszne, po prostu idealne jajko w koszulce, postępuj dokładnie zgodnie z poniższymi punktami:
- wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj i wyjmij z pieca;
- jajko (najlepiej im świeższe, tym lepiej) rozbij w filiżance, aby nie uszkodzić żółtka;
- umieść patelnię na małym ogniu (ważne jest, aby woda się nie zagotowała, w przeciwnym razie jajko rozpadnie się na płatki);
- opuść kubek nad wodę niżej i szybkim ruchem przechyl jajko do wody;
- gotuj jajko przez trzy minuty, a następnie wyjmij łyżką cedzakową.
idealną kanapką jest jajko w koszulce na grzance z czarnego chleba! :)
smacznego śniadania i miłego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g