ciasto z mintajem w puszkach

pyszne ciasto z nadzieniem rybnym. Zaskocz swoich krewnych! To ciasto jest naprawdę wyjątkowe: chrupiące cienkie ciasto, mnóstwo nadzienia ,a najważniejsze (przynajmniej dla mnie) jest to, że w nadzieniu jest ryba! Uwielbiam ryby w każdej formie, więc ciasto z mintajem w puszkach jest dla mnie super ucztą. Przepis udany, polecam!
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 50 % 26 g
285 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Ryż myjemy i gotujemy do połowy.

2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w drobną kostkę.

3. Umyj cebulę, osusz, pokrój na mniejsze.

4. W osobnej misce wymieszaj ryż z jajkiem i cebulą, solą i pieprzem do smaku.

5. Rozwałkuj ciasto, rozłóż nadzienie na środku, a resztę ciasta (które jest po bokach) pokrój w ukośne paski o szerokości około 4 cm.

6. Rozłóż majonez na nadzieniu, a następnie mintaja w puszkach(rozgnieć rybę widelcem).

7. Zawijamy ciasto, układając pasek na pasku (z góry uzyskuje się wygląd plecionki).

8. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie posmaruj powierzchnię ubitym żółtkiem i piecz w 180 stopniach przez pół godziny (jeśli piekarnik nie jest najmocniejszy, to 40 minut).

niech ciasto trochę ostygnie i podawaj.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mintaj w puszkach - 96   kcal/100g

Podobne przepisy