skład / składniki
metoda gotowania
1. Ryż myjemy i gotujemy do połowy.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w drobną kostkę.
3. Umyj cebulę, osusz, pokrój na mniejsze.
4. W osobnej misce wymieszaj ryż z jajkiem i cebulą, solą i pieprzem do smaku.
5. Rozwałkuj ciasto, rozłóż nadzienie na środku, a resztę ciasta (które jest po bokach) pokrój w ukośne paski o szerokości około 4 cm.
6. Rozłóż majonez na nadzieniu, a następnie mintaja w puszkach(rozgnieć rybę widelcem).
7. Zawijamy ciasto, układając pasek na pasku (z góry uzyskuje się wygląd plecionki).
8. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie posmaruj powierzchnię ubitym żółtkiem i piecz w 180 stopniach przez pół godziny (jeśli piekarnik nie jest najmocniejszy, to 40 minut).
niech ciasto trochę ostygnie i podawaj.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mintaj w puszkach - 96 kcal/100g