skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój smalec na kawałki-około 3-4 części.
2. Wlej wodę do rondla (weź aluminium), dodaj liść laurowy i sól, a także umytą skórkę cebuli. Wyślij do ognia i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia.
3. Dodaj płynny dym do gotowej solanki, a następnie zanurz w niej smalec. Płyn powinien całkowicie pokryć produkt, więc spróbuj ułożyć smalec na dnie, pokrywając go łuską cebuli. Gotuj przez 20 minut po ugotowaniu, a następnie ostudź bez wyjmowania smalcu z solanki.
4. Usuń schłodzony tłuszcz, posyp mieszanką papryki ze wszystkich stron. Następnie obierz czosnek i wyciśnij go przez prasę. Zetrzyj kawałki tłuszczu powstałą papką, a następnie włóż je do celofanowej torby, mocno zawiąż i wyślij do lodówki na kilka godzin.
pokrój gotowy smalec na cienkie kawałki i jedz z przyjemnością.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g