galaretka z agrestem szmaragd
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Agrest umyć, posortować i osuszyć.
Krok 3:
Zagotuj wodę, dodaj mieszaninę galaretki, mieszaj, aż się rozpuści i zdejmij z ognia. Lekko ostudzić.
Krok 4:
Rozłóż jagody agrestu na dnie foremek (najlepiej silikonowych). Wlej mieszankę galaretki na wierzch. Umieść kokilki w lodówce, aż galaretka całkowicie stwardnieje.
potrzebowałem twardszej konsystencji, którą można ciąć nożem. Dlatego osobno namoczyłem kolejne 20 g żelatyny w 100 ml wody. Spuchniętą żelatynę dodawano wraz z suchą mieszaniną i mieszano do całkowitego rozpuszczenia.
gotowa schłodzona galaretka została odwrócona na półmisek i pokrojona na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Agrest - 43 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g