galaretka z agrestem szmaragd

Jasna galaretka z agrestem. Smaczne, zdrowe i piękne! Spieszę się, aby podzielić się ciekawym przepisem z agrestem, ponieważ teraz jest czas na jego dojrzewanie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
22 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Agrest umyć, posortować i osuszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę, dodaj mieszaninę galaretki, mieszaj, aż się rozpuści i zdejmij z ognia. Lekko ostudzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż jagody agrestu na dnie foremek (najlepiej silikonowych). Wlej mieszankę galaretki na wierzch. Umieść kokilki w lodówce, aż galaretka całkowicie stwardnieje.

potrzebowałem twardszej konsystencji, którą można ciąć nożem. Dlatego osobno namoczyłem kolejne 20 g żelatyny w 100 ml wody. Spuchniętą żelatynę dodawano wraz z suchą mieszaniną i mieszano do całkowitego rozpuszczenia.
gotowa schłodzona galaretka została odwrócona na półmisek i pokrojona na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy