skład / składniki
metoda gotowania
myjemy mięso pod bieżącą wodą, odcinamy tłuszcz,a następnie kroimy na porcje. Tłuszcz należy usunąć, ponieważ może mieć nieprzyjemny zapach.
połóż kawałki mięsa na patelni, napełnij wodą, Wyślij do ognia. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz nieco ogień i ostrożnie usuń pianę łyżką cedzakową. Następnie dodaj sól do bulionu i po ponownym zagotowaniu usuń pozostałą pianę, która na pewno się pojawi. Pianę należy usunąć tak dokładnie, jak to możliwe, aby bulion był maksymalnie przezroczysty. W przeciwnym razie zupa okaże się mętna i straci swój apetyczny wygląd.
po usunięciu pianki zamknij patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez godzinę. Próbujemy soli. W razie potrzeby dodaj do smaku i gotuj przez kolejne pół godziny.
obierz czosnek i cebulę. Pokrój czosnek na talerze, cebulę na duże półpierścienie. Do zupy dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a także ziarna pieprzu. Gotuj przez kolejne 30 minut, po czym smakujemy mięso - powinno stać się miękkie.
włóż kawałek mięsa do bulionu, napełnij pachnącym bulionem i posyp posiekanym dzikim czosnkiem (najlepiej, ale możesz zastąpić dziki czosnek koperkiem lub pietruszką).
raczej wezwij wszystkich do stołu i ciesz się apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mięso borsuka - 240 kcal/100g