Zupa z mięsem borsuka

Przygotuj wspaniały, obfity lunch dla całej rodziny! Zupy z borsuka nie można nazwać zwykłym daniem, więc przygotowując ją na obiad, zorganizujesz małe wakacje dla krewnych. Nie musisz podejmować specjalnych wysiłków. To proste!
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 35 min

myjemy mięso pod bieżącą wodą, odcinamy tłuszcz,a następnie kroimy na porcje. Tłuszcz należy usunąć, ponieważ może mieć nieprzyjemny zapach.

połóż kawałki mięsa na patelni, napełnij wodą, Wyślij do ognia. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz nieco ogień i ostrożnie usuń pianę łyżką cedzakową. Następnie dodaj sól do bulionu i po ponownym zagotowaniu usuń pozostałą pianę, która na pewno się pojawi. Pianę należy usunąć tak dokładnie, jak to możliwe, aby bulion był maksymalnie przezroczysty. W przeciwnym razie zupa okaże się mętna i straci swój apetyczny wygląd.

po usunięciu pianki zamknij patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez godzinę. Próbujemy soli. W razie potrzeby dodaj do smaku i gotuj przez kolejne pół godziny.

obierz czosnek i cebulę. Pokrój czosnek na talerze, cebulę na duże półpierścienie. Do zupy dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a także ziarna pieprzu. Gotuj przez kolejne 30 minut, po czym smakujemy mięso - powinno stać się miękkie.

włóż kawałek mięsa do bulionu, napełnij pachnącym bulionem i posyp posiekanym dzikim czosnkiem (najlepiej, ale możesz zastąpić dziki czosnek koperkiem lub pietruszką).

raczej wezwij wszystkich do stołu i ciesz się apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mięso borsuka - 240   kcal/100g

Podobne przepisy