skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowaliśmy wszystko, czego potrzebujesz. Umyj gruszki, odmierz cukier i wodę.
Krok 2:
W gruszkach oderwij gałązki i ostrożnie Wytnij ogony
Krok 3:
Wlej wodę do miski z dżemem (lub innej szerokiej, niskiej patelni bez emalii), podgrzej trochę i dodaj cukier. Na średnim ogniu przygotowujemy syrop, ciągle mieszając. Zajmuje to średnio 15 minut.
Krok 4:
Gruszki nakłuć w kilku miejscach wykałaczką jak Rajskie jabłka. Jest to konieczne, aby nie pękały podczas gotowania, szybciej nasycone syropem.Nakłucia powinny sięgać mniej więcej do rdzenia płodu, ale tak, aby nie było otworów przelotowych.
Krok 5:
Dodaj całe gruszki do syropu, zagotuj i gotuj przez 5 minut, mieszając, aby wszystkie gruszki były równomiernie ugotowane i podgrzane. Wyłącz i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6:
Po raz drugi zagotuj syrop z gruszkami i gotuj przez kolejne 5 minut, mieszając. Ponownie wyłącz i ostudź.
Krok 7:
Po raz trzeci gotuj do pożądanego stanu gęstości. Kładziemy go na gorąco w wysterylizowanych słoikach, zamykamy, odwracamy i schładzamy pod kocem.
Krok 8:
Dostałem taki słoik o pojemności 1,350 litra.
bardzo prosty przepis na pyszny i aromatyczny dżem gruszkowy na zimę. Smakuje jak cukierki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g