konfitura gruszkowa z imbirem i cytryną

smak południowego letniego dnia! Dżem-objadanie się! Mama ugotowała dżem z gruszki, Stawia w spiżarni: & quot; z dala od oczu & quot;. Syn jest zszokowany i oszołomiony... Czy nie możesz teraz zjeść dżemu?
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 47 g
187 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj odpowiednie składniki. Gruszki dokładnie opłucz, osusz, usuń ogony. Umyj cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z cytryn

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz gruszki i nasiona, pokrój, włóż do miski blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sok z cytryny i zmiel na puree

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W naczyniu do gotowania (nie emaliowanym) włożyć puree, dodać cukier, imbir, laski cynamonu, wymieszać

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Gotowałem konfiturę przez około godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń cynamon i wlej dżem do słoików. Mam 6 sztuk po 250 ml.

bardzo delikatny konfitura, w której smak pachnących gruszek wzbogacony jest o orzeźwiającą cytrynę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy