konfitura gruszkowa z imbirem i cytryną
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj odpowiednie składniki. Gruszki dokładnie opłucz, osusz, usuń ogony. Umyj cytryny.
Krok 2:
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce
Krok 3:
Wyciśnij sok z cytryn
Krok 4:
Obierz gruszki i nasiona, pokrój, włóż do miski blendera.
Krok 5:
Dodaj sok z cytryny i zmiel na puree
Krok 6:
W naczyniu do gotowania (nie emaliowanym) włożyć puree, dodać cukier, imbir, laski cynamonu, wymieszać
Krok 7:
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Gotowałem konfiturę przez około godzinę.
Krok 8:
Usuń cynamon i wlej dżem do słoików. Mam 6 sztuk po 250 ml.
bardzo delikatny konfitura, w której smak pachnących gruszek wzbogacony jest o orzeźwiającą cytrynę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g