kompot z zielonych winogron
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
Sortuj Winogrona, usuń wszystkie zepsute, pomarszczone, zgniłe jagody. Następnie spłucz pod bieżącą wodą, usuń wszystkie gałązki.
ułóż jagody w sterylnych słoikach, aby zajmowały nie więcej niż 1/3 całkowitej objętości.
zagotuj wodę, napełnij nią słoiki winogron. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozwól jagodom gotować na parze przez 5 minut.
następnie odcedź kompot do małego rondla, wlej cukier i dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj.
Wyślij garnek do ognia i zagotuj płyn.
napełnij słoiki wrzącym syropem i szczelnie zwiń blaszanymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i zaizoluj ręcznikiem frotte.
po dniu kompot można przenieść do stałego miejsca przechowywania półfabrykatów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g