kompot z zielonych winogron

Zaopiekuj się rodziną-przygotuj preparat witaminowy na zimę! W naszej rodzinie żaden dzień nie mija bez kompotu. Zimą gotuję z zebranych jagód i owoców (głównie z mrożonych), ale latem - przestrzeń do lotu fantazji! Nie obywa się również bez półfabrykatów, ponieważ moje dzieci po prostu uwielbiają gotowy słodki kompot z cudownego słoika:)
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
44 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Sortuj Winogrona, usuń wszystkie zepsute, pomarszczone, zgniłe jagody. Następnie spłucz pod bieżącą wodą, usuń wszystkie gałązki.

ułóż jagody w sterylnych słoikach, aby zajmowały nie więcej niż 1/3 całkowitej objętości.

zagotuj wodę, napełnij nią słoiki winogron. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozwól jagodom gotować na parze przez 5 minut.

następnie odcedź kompot do małego rondla, wlej cukier i dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj.

Wyślij garnek do ognia i zagotuj płyn.

napełnij słoiki wrzącym syropem i szczelnie zwiń blaszanymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i zaizoluj ręcznikiem frotte.

po dniu kompot można przenieść do stałego miejsca przechowywania półfabrykatów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy