kompot winogronowy w garnku

orzeźwiający napój, który daje energię i siłę! To nie tylko wysokie frazy, ale prawdziwa prawda! Warto to sprawdzić, samodzielnie przygotowując kompot z winogron. Witaminy, a także aromat i smak - wszystko w nim jest piękne i harmonijne. Świetna alternatywa dla wszystkich Coca-Coli i Fantas, uwierz mi, dotyczy to nie tylko dzieci!
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
23 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 25 min

1. Zagotuj wodę w rondlu o odpowiedniej objętości.

2. Opłucz winogrona pod bieżącą wodą, oddziel je od gałązek.

3. Włóż winogrona do wrzącej wody (zanurzam jagody w łyżce cedzakowej, aby nie poparzyć rąk), wlej cukier.

4. Po ponownym zagotowaniu kompotu zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

5. Schłodzić kompot do temperatury pokojowej, a następnie wlać do dzbanów i wysłać do lodówki na co najmniej godzinę.

6. Podawaj na zimno (kostka lodu nie zaszkodzi, ale wręcz przeciwnie-poprawi smak).

miłego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy