kompot winogronowy w garnku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Zagotuj wodę w rondlu o odpowiedniej objętości.
2. Opłucz winogrona pod bieżącą wodą, oddziel je od gałązek.
3. Włóż winogrona do wrzącej wody (zanurzam jagody w łyżce cedzakowej, aby nie poparzyć rąk), wlej cukier.
4. Po ponownym zagotowaniu kompotu zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
5. Schłodzić kompot do temperatury pokojowej, a następnie wlać do dzbanów i wysłać do lodówki na co najmniej godzinę.
6. Podawaj na zimno (kostka lodu nie zaszkodzi, ale wręcz przeciwnie-poprawi smak).
miłego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g