kapusta z kaszą jaglaną

po prostu spróbuj tego dania! Pyszne, nawet bardzo! Po prostu podziwiam osobę, która wymyśliła taką zupę zwaną kapustą. Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Gotuję kapustę zarówno latem, jak i zimą - nie przeszkadza, nawet dzieci jedzą z przyjemnością.
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 31 % 4 g
77 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

mięso dokładnie spłukujemy, wkładamy do rondla, napełniamy wodą i wysyłamy do ognia. Po zagotowaniu wody gotujemy mięso przez 5 minut, po czym całkowicie spuszczamy wodę (nie zaleca się spożywania pierwszego bulionu, przestrzegam tej zasady). Opłucz patelnię, włóż do niej mięso, ponownie napełnij wodą i zagotuj. Nie zapomnij usunąć pianki łyżką cedzakową. Dodaj sól i przyprawy do bulionu i przykryj, gotuj, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, około półtorej godziny. Usuń gotowane mięso, pokrój na małe kawałki.

ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę jak zwykle. Wysyłamy do wrzącego bulionu i czekamy, aż się zagotuje.

w międzyczasie wlej proso do miski i spłucz. Gdy bulion z ziemniakami zacznie się gotować, włóż przygotowane proso do rondla.

cebulę obrać i pokroić w kostkę, marchewkę również obrać i trzy na tarce (grubo). Podgrzej patelnię, dodaj olej roślinny i smaż warzywa na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.

kapustę myjemy pod bieżącą wodą (rozprowadzam na sitku i w ten sposób dokładnie myję), dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i wysyłamy na patelnię do cebuli i marchwi. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut, a następnie dodaj do bulionu.

zwracamy również mięso do bulionu, dodajemy pieprz, wyciskamy czosnek przez prasę, smakujemy solą i dodajemy w razie potrzeby. Zostawiamy na ogniu na krótko-przez 5 minut, po czym wylewamy na porcjowane talerze i podajemy na stole, posypując posiekanym koperkiem.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy