skład / składniki
metoda gotowania
mięso dokładnie spłukujemy, wkładamy do rondla, napełniamy wodą i wysyłamy do ognia. Po zagotowaniu wody gotujemy mięso przez 5 minut, po czym całkowicie spuszczamy wodę (nie zaleca się spożywania pierwszego bulionu, przestrzegam tej zasady). Opłucz patelnię, włóż do niej mięso, ponownie napełnij wodą i zagotuj. Nie zapomnij usunąć pianki łyżką cedzakową. Dodaj sól i przyprawy do bulionu i przykryj, gotuj, aż mięso będzie całkowicie ugotowane, około półtorej godziny. Usuń gotowane mięso, pokrój na małe kawałki.
ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę jak zwykle. Wysyłamy do wrzącego bulionu i czekamy, aż się zagotuje.
w międzyczasie wlej proso do miski i spłucz. Gdy bulion z ziemniakami zacznie się gotować, włóż przygotowane proso do rondla.
cebulę obrać i pokroić w kostkę, marchewkę również obrać i trzy na tarce (grubo). Podgrzej patelnię, dodaj olej roślinny i smaż warzywa na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.
kapustę myjemy pod bieżącą wodą (rozprowadzam na sitku i w ten sposób dokładnie myję), dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i wysyłamy na patelnię do cebuli i marchwi. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut, a następnie dodaj do bulionu.
zwracamy również mięso do bulionu, dodajemy pieprz, wyciskamy czosnek przez prasę, smakujemy solą i dodajemy w razie potrzeby. Zostawiamy na ogniu na krótko-przez 5 minut, po czym wylewamy na porcjowane talerze i podajemy na stole, posypując posiekanym koperkiem.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g