skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj bulion, na którym kapusta będzie gotowana. Aby to zrobić, umyj indyka, włóż do rondla, zalej wodą, dodaj sól i gotuj do całkowitego ugotowania (40-60 minut). Usuń pianę. Ogólnie zaleca się odsączenie pierwszego bulionu, ale nie robię tego, ponieważ często gotuję z domowego mięsa. Wyjmij gotowe mięso z bulionu, pokrój na porcje.
2. Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki, włóż do bulionu.
3. Posiekaj kapustę i po zagotowaniu bulionu z ziemniakami włóż do rondla.
4. Tuż za kapustą dodaj proso (najpierw należy je kilkakrotnie umyć).
5. Obierz marchewki i cebulę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki. Smażyć na oleju roślinnym do miękkości, a następnie wysłać do rondla.
6. Wzbogać kapustę pieprzem, solą i suchymi przyprawami do smaku, gotuj przez kolejne 5 minut i ułóż na talerzach, posypując posiekanymi ziołami.
to taki pyszny Ukraiński kapustnik!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g