kapusta ze świeżą kapustą

przygotuj danie kuchni ukraińskiej na lunch! Pyszne! Moja babcia często gotuje kapustę, ale z reguły ma ją z kiszoną kapustą, której tak naprawdę nie lubię. Mój przepis jest nieco inny, ponieważ do gotowania używam świeżej białej kapusty. Spróbuj, moim zdaniem godny zamiennik :)
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Przygotuj bulion, na którym kapusta będzie gotowana. Aby to zrobić, umyj indyka, włóż do rondla, zalej wodą, dodaj sól i gotuj do całkowitego ugotowania (40-60 minut). Usuń pianę. Ogólnie zaleca się odsączenie pierwszego bulionu, ale nie robię tego, ponieważ często gotuję z domowego mięsa. Wyjmij gotowe mięso z bulionu, pokrój na porcje.

2. Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki, włóż do bulionu.

3. Posiekaj kapustę i po zagotowaniu bulionu z ziemniakami włóż do rondla.

4. Tuż za kapustą dodaj proso (najpierw należy je kilkakrotnie umyć).

5. Obierz marchewki i cebulę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki. Smażyć na oleju roślinnym do miękkości, a następnie wysłać do rondla.

6. Wzbogać kapustę pieprzem, solą i suchymi przyprawami do smaku, gotuj przez kolejne 5 minut i ułóż na talerzach, posypując posiekanymi ziołami.

to taki pyszny Ukraiński kapustnik!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy