pasta pomidorowa z czosnkiem na zimę

gęsta i skoncentrowana pasta pomidorowa DIY! Dlaczego niemożliwe? Jest to całkowicie wykonalne zadanie, ale trzeba poświęcić dużo czasu, ale warto! Pasta pomidorowa trafi do barszczu, sosu i sosu - gdziekolwiek jesteś! Nie dodaję do niego soli ani pieprzu. Tylko czosnek dla smaku i to wszystko. Spróbuj gotować, chcę tylko ostrzec-bardzo się gotuje! Nie spodziewaj się, że dostaniesz 8 kg makaronu z 8 kg pomidorów) Zwykle otrzymujesz tylko trzy puszki po 0,5 litra.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

sortujemy pomidory. Jeśli natkniesz się na pomarszczone, możesz je również wziąć, ale lepiej odłożyć zgniłe i zakwaszone, ponieważ zepsują smak gotowego dania. Następnie dokładnie umyj pomidory i pokrój w plasterki.

rozłóż pokrojone warzywa w grubościennych naczyniach (lub przynajmniej z grubym dnem). Nie spotkałem jeszcze takich naczyń o pożądanym rozmiarze, więc dzielę Ilość przez 2 i gotuję w dwóch kotłach. Wysyłamy do ognia.

doprowadź masę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż warzywa zmiękną. Konieczne jest, aby zamieniły się w owsiankę, a skóra odeszła od miazgi (zajmie to około pół godziny).

Cóż, dochodzimy do najważniejszego etapu: mielimy gorącą masę pomidorową przez drobne sito, aby maksymalnie wycisnąć całą miazgę i pozbyć się skór i nasion. To nie jest pięciominutowa sprawa, więc bądź cierpliwy.

obierz czosnek i wyciśnij go przez prasę. Powstały kleik wprowadza się do soku pomidorowego, miesza.

pozostaje zagotować masę do konsystencji pasty. Aby to zrobić, ponownie wysyłamy go do ognia (nieco poniżej średniej) i gotujemy do pożądanej gęstości (zajmuje mi to 4-4,5 godziny), okresowo mieszając. Po 3 godzinach pasta znacznie zmniejszy swoją objętość ze względu na fakt, że ciecz odparowała. Teraz nie możesz odejść od pieca-musisz stale mieszać masę, w przeciwnym razie może się spalić, dzięki czemu gotowa pasta pomidorowa będzie miała nieprzyjemny zapach, a Ty będziesz miał dodatkową pracę (czyszczenie dna naczyń).

gorącą bulgoczącą pastę układamy w sterylnych słoikach (sterylizuję w kuchence mikrofalowej - słoiki są gorące i suche, uwielbiam to). Zwiń sterylne blaszane pokrywki. Następnie wszystko jest jak zwykle - odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie usuwamy do stałego miejsca przechowywania.

Używaj na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g

Podobne przepisy