skład / składniki
metoda gotowania
sortujemy pomidory. Jeśli natkniesz się na pomarszczone, możesz je również wziąć, ale lepiej odłożyć zgniłe i zakwaszone, ponieważ zepsują smak gotowego dania. Następnie dokładnie umyj pomidory i pokrój w plasterki.
rozłóż pokrojone warzywa w grubościennych naczyniach (lub przynajmniej z grubym dnem). Nie spotkałem jeszcze takich naczyń o pożądanym rozmiarze, więc dzielę Ilość przez 2 i gotuję w dwóch kotłach. Wysyłamy do ognia.
doprowadź masę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż warzywa zmiękną. Konieczne jest, aby zamieniły się w owsiankę, a skóra odeszła od miazgi (zajmie to około pół godziny).
Cóż, dochodzimy do najważniejszego etapu: mielimy gorącą masę pomidorową przez drobne sito, aby maksymalnie wycisnąć całą miazgę i pozbyć się skór i nasion. To nie jest pięciominutowa sprawa, więc bądź cierpliwy.
obierz czosnek i wyciśnij go przez prasę. Powstały kleik wprowadza się do soku pomidorowego, miesza.
pozostaje zagotować masę do konsystencji pasty. Aby to zrobić, ponownie wysyłamy go do ognia (nieco poniżej średniej) i gotujemy do pożądanej gęstości (zajmuje mi to 4-4,5 godziny), okresowo mieszając. Po 3 godzinach pasta znacznie zmniejszy swoją objętość ze względu na fakt, że ciecz odparowała. Teraz nie możesz odejść od pieca-musisz stale mieszać masę, w przeciwnym razie może się spalić, dzięki czemu gotowa pasta pomidorowa będzie miała nieprzyjemny zapach, a Ty będziesz miał dodatkową pracę (czyszczenie dna naczyń).
gorącą bulgoczącą pastę układamy w sterylnych słoikach (sterylizuję w kuchence mikrofalowej - słoiki są gorące i suche, uwielbiam to). Zwiń sterylne blaszane pokrywki. Następnie wszystko jest jak zwykle - odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie usuwamy do stałego miejsca przechowywania.
Używaj na zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g