zupa puree z brokułów z serem

cudowne danie na obiad! Przygotuj, zaskocz swoich krewnych! Zupa przecierowa jeszcze się nie znudziła. Ma bogaty smak głównego składnika (w tym przepisie jest to brokuły), a uzupełniając go smażonym mostkiem i krakersami, otrzymasz prawdziwe danie restauracyjne. Moja córka pyta: "Mamo, mam zupę, jak w restauracji!"
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 44 % 11 g
128 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

zaczynamy gotowanie:

- cebulę obieramy, spłukujemy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle do miękkości i półprzezroczystości (nie trzeba czekać, aż cebula się złoci, w tym przepisie nie jest to konieczne);

- kapustę dokładnie spłukujemy, kroimy w kwiatostany, wkładamy do małego rondla wraz z cebulą;

- dodaj sól, zmielony czarny pieprz, wlej wrzącą wodę, gotuj zupę na średnim ogniu przez około 20 minut, aż brokuły będą w pełni ugotowane (przebij widelcem jeden z kwiatostanów-jeśli jest miękki, kapusta jest gotowa);

- trzy sery na tarce, włóż do zupy i zmiel wszystko razem za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będą całkowicie gładkie;

- dodaj zmieloną gałkę muszkatołową do powstałej masy, wlej śmietanę;

- wlej zupę na talerze (przed podaniem zaleca się trochę podgrzać), dodaj smażony mostek . Podawaj z krakersami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy