skład / składniki
metoda gotowania
Cześć wszystkim!
sezon arbuzowy jest otwarty, więc dlaczego nie zrobimy pysznego deseru z arbuza-mlecznej arbuzowej Panna Cotta. Przepisy na desery arbuzowe są pełne, ale panna cotta (panacota) z arbuzem, nie widzieliśmy, cóż, zacznijmy!
gotowanie:
pierwsza warstwa.
rozcieńczyć 10 g żelatyny w niewielkiej ilości chłodnej wody i pozostawić na 15-30 minut, aż pęcznieje (dokładny czas podano na opakowaniu żelatyny). Zmiel 100 g miąższu arbuza (puree) w blenderze.
następnie włóż mleko do pieca, zagotuj, wyjmij z pieca. W gorącym, lekko schłodzonym mleku rozpuść spuchniętą żelatynę, dodaj posiekanego arbuza, skondensowane mleko i mieszaj, aż będzie gładkie. Przecedzić mieszaninę przez drobne sito.
wlej mieszaninę do foremek i wstaw do lodówki, aż żelatyna zacznie twardnieć na 1,5-2 godziny.
druga warstwa.
rozcieńczyć 10 g żelatyny w niewielkiej ilości chłodnej wody i pozostawić do pęcznienia. Pozostałe 100 g miąższu arbuza zmiel (puree) w blenderze.
opuchniętą żelatynę wkładamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy do stanu ciekłego (nie można gotować żelatyny!). Łączymy żelatynę, puree z arbuza i 20 g cukru. Przefiltruj mieszaninę przez drobne sito.
wyjmij nasze formy z pierwszą warstwą panna cotta z lodówki i ostrożnie wlej mieszankę arbuza na wierzch i włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Stawialiśmy na całą noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g