arbuzowa Panna Cotta

pysznym deserem z arbuza jest mleczna arbuzowa Panna Cotta.
EdaprostaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 67 % 16 g
115 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

Cześć wszystkim!
sezon arbuzowy jest otwarty, więc dlaczego nie zrobimy pysznego deseru z arbuza-mlecznej arbuzowej Panna Cotta. Przepisy na desery arbuzowe są pełne, ale panna cotta (panacota) z arbuzem, nie widzieliśmy, cóż, zacznijmy!

gotowanie:
pierwsza warstwa.
rozcieńczyć 10 g żelatyny w niewielkiej ilości chłodnej wody i pozostawić na 15-30 minut, aż pęcznieje (dokładny czas podano na opakowaniu żelatyny). Zmiel 100 g miąższu arbuza (puree) w blenderze.
następnie włóż mleko do pieca, zagotuj, wyjmij z pieca. W gorącym, lekko schłodzonym mleku rozpuść spuchniętą żelatynę, dodaj posiekanego arbuza, skondensowane mleko i mieszaj, aż będzie gładkie. Przecedzić mieszaninę przez drobne sito.
wlej mieszaninę do foremek i wstaw do lodówki, aż żelatyna zacznie twardnieć na 1,5-2 godziny.

druga warstwa.
rozcieńczyć 10 g żelatyny w niewielkiej ilości chłodnej wody i pozostawić do pęcznienia. Pozostałe 100 g miąższu arbuza zmiel (puree) w blenderze.
opuchniętą żelatynę wkładamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy do stanu ciekłego (nie można gotować żelatyny!). Łączymy żelatynę, puree z arbuza i 20 g cukru. Przefiltruj mieszaninę przez drobne sito.
wyjmij nasze formy z pierwszą warstwą panna cotta z lodówki i ostrożnie wlej mieszankę arbuza na wierzch i włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Stawialiśmy na całą noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy