Puree z cukinii i kalafiora

eleganckie danie warzywne z kategorii pyszne i apetyczne! Czy wiesz, że tłuczone ziemniaki mogą być czymś więcej niż tylko ziemniakami? Spróbuj zrobić delikatne puree z tego przepisu, będziesz mile zaskoczony wynikiem! To danie w naszej rodzinie jest równie uwielbiane przez dorosłych i dzieci.
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 30 % 3 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Myjemy cukinię i kalafior, kroimy na dowolne kawałki, układamy na blasze do pieczenia i posypujemy oliwą z oliwek. Piec przez 10-20 minut, aż pod spodem utworzy się złota skorupa.

podczas pieczenia warzyw przygotujemy pozostałe składniki potrawy:

- cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, aż stanie się półprzezroczysta;

- obierz czosnek, posiekaj nożem, Dodaj do cebuli i odstaw na 1 minutę;

- przenieś warzywa do małego rondla, wlej bulion, zagotuj;

- następnie zmniejsz ogień do średniego, dodaj pieczony kalafior i cukinię, sól i pieprz, gotuj przez 10-15 minut;

- zdejmij patelnię z ognia i doprowadź puree do gładkości za pomocą blendera zanurzeniowego (możesz wlać wszystko do miski stacjonarnego blendera i tam zmielić) .

umieść puree na porcjowanych talerzach, dopraw oliwą z oliwek i kwaśną śmietaną, a także udekoruj świeżym tymiankiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy