skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Myjemy cukinię i kalafior, kroimy na dowolne kawałki, układamy na blasze do pieczenia i posypujemy oliwą z oliwek. Piec przez 10-20 minut, aż pod spodem utworzy się złota skorupa.
podczas pieczenia warzyw przygotujemy pozostałe składniki potrawy:
- cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, aż stanie się półprzezroczysta;
- obierz czosnek, posiekaj nożem, Dodaj do cebuli i odstaw na 1 minutę;
- przenieś warzywa do małego rondla, wlej bulion, zagotuj;
- następnie zmniejsz ogień do średniego, dodaj pieczony kalafior i cukinię, sól i pieprz, gotuj przez 10-15 minut;
- zdejmij patelnię z ognia i doprowadź puree do gładkości za pomocą blendera zanurzeniowego (możesz wlać wszystko do miski stacjonarnego blendera i tam zmielić) .
umieść puree na porcjowanych talerzach, dopraw oliwą z oliwek i kwaśną śmietaną, a także udekoruj świeżym tymiankiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g