puree ziemniaczane

podoba się wszystkim. A co najważniejsze niewielka ilość kosztów! Pyszne i proste!
AlicjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw umyjmy i obierzmy ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz gotuj. Ziemniaki należy wrzucić do wrzącej osolonej wody. I mieszając gotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz musisz ułożyć ziemniaki. Możesz to zrobić zwykłym widelcem lub specjalnym "popychaczem" jak na zdjęciu. Następnie stopniowo dodawać mleko i masło, ale nadal miażdżyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż ziemniaki na talerzu i gotowe! Pyszne i proste.

minimalny wysiłek, ale pyszny i prosty uniwersalny dodatek w kieszeni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy