kukurydza ok

pyszne, proste, niedrogie, zdrowe-gotuj . Gotowanie według mojego przepisu pozwala zachować wszystkie korzystne właściwości kukurydzy oraz poprawić smak i aromat.
Irena MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 67 % 2 g
19 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kukurydza, która nie jest myta, jest podzielona na 3 składniki: liście, same kolby i włosy. Nie wyrzucamy niczego, z wyjątkiem górnych liści, jeśli są zepsute.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dno i ściany patelni wyłożyć liśćmi, aby kolby nie stykały się ze ścianami podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj liśćmi na wierzchu i umieść włosy. Napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 godzinę na małym ogniu pod pokrywką. Wyjmij, posmaruj cienką warstwą masła, w razie potrzeby możesz posolić. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy