polenta z kaszy kukurydzianej

przepyszne danie dwa w jednym: zarówno smaczne, jak i zdrowe! Polenta to owsianka kukurydziana z pokruszonego ziarna. Włoska nazwa, a także ser dodają smaku i już jesz nie tylko owsiankę kukurydzianą, ale wykwintne danie. Gotowanie jest bardzo proste i na pewno docenią zarówno dorośli, jak i małe gospodarstwa domowe.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 54 % 15 g
133 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Opłucz kaszę kukurydzianą kilka razy.

2. Włóż umyte płatki do rondla, wlej wodę, dodaj sól.

3. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

4. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką.

5. Dodaj puree z dyni i szałwię, kontynuuj mieszanie przez 15 do 20 minut, aż polenta zacznie odchodzić od boków rondla.

6. Wprowadź parmezan i masło.

podawaj natychmiast na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy