skład / składniki
metoda gotowania
mięso kroimy na duże kawałki. Nie zapomnij go wcześniej dokładnie umyć. Włóż mięso do głębokiego pojemnika i przygotuj płyn do namaczania:
- zagotuj wodę;
- dodaj goździki, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca;
- gotujemy wszystko razem przez 10 minut;
- wsypujemy sól i cukier, czarny pieprz mielony, mieszamy;
- wlej ocet i trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut;
- filtruj płyn i pozwól mu trochę ostygnąć.
napełnij mięso gotowanym aromatycznym płynem i pozostaw na 4 godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa i zioła:
- obierz cebulę, pokrój ją na pół pierścienia;
- obierz ząbki czosnku, pokrój na kilka kawałków;
- paprykę uwalniamy z nasion i kroimy na duże kawałki;
- obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, bakłażana kroimy w tę samą kostkę;
- marchewki czyścimy i kroimy w plasterki;
- pomidory kroimy grubo-najlepiej w plasterki:
- drobno posiekaj kolendrę i bazylię.
czas minął-podgrzej kocioł z olejem roślinnym, rozłóż mięso i smaż na dużym ogniu przez pięć minut. W tym procesie dodaj sól i czarny pieprz. Następnie zmniejszamy ciepło i dodajemy warzywa. Najlepiej układać je warstwami i posypać posiekanymi ziołami między warstwami.
napełnij kocioł wodą i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 2,5 godziny.
podawaj pachnące danie na gorąco!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Miś - 130 kcal/100g