skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbierz wszystko, czego potrzebujesz, posortuj morele i odłóż zepsute. Wyciśnij sok z cytryn.
Krok 2:
Morele umyć, włożyć do miski i poparzyć wrzątkiem, spuścić wodę
Krok 3:
Usuń skórkę z moreli, pokrój na pół, usuń pestki i złóż w emaliowanym naczyniu
Krok 4:
Dodaj wodę i sok z cytryny.
Krok 5:
Umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj, mieszając, przez 30 minut, aż morele będą miękkie.
Krok 6:
Dodaj cukier, gotuj przez 10-15 minut, ciągle mieszając. Kilka minut przed końcem gotowania wlej Rum.
Krok 7:
Włóż gotowy dżem na gorąco do wysterylizowanych rozgrzanych słoików i natychmiast zamknij. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj i ostudź. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Wydajność - 3 litry.
jeśli dżem był kandyzowany podczas przechowywania, oznacza to, że został rozgotowany lub ma za dużo cukru. Konieczne jest umieszczenie dżemu w naczyniu do gotowania, dodanie 3 łyżek. łyżki wody na każdy litr dżemu i zagotuj. Możesz jeść natychmiast po naprawie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g