delikatny dżem morelowy

takie delikatne, takie słoneczne i takie pyszne! . Słoik dżemu może być wspaniałym dodatkiem do wieczornej herbaty.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 58 g
234 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbierz wszystko, czego potrzebujesz, posortuj morele i odłóż zepsute. Wyciśnij sok z cytryn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morele umyć, włożyć do miski i poparzyć wrzątkiem, spuścić wodę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń skórkę z moreli, pokrój na pół, usuń pestki i złóż w emaliowanym naczyniu

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę i sok z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieścić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj, mieszając, przez 30 minut, aż morele będą miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, gotuj przez 10-15 minut, ciągle mieszając. Kilka minut przed końcem gotowania wlej Rum.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gotowy dżem na gorąco do wysterylizowanych rozgrzanych słoików i natychmiast zamknij. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj i ostudź. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Wydajność - 3 litry.

jeśli dżem był kandyzowany podczas przechowywania, oznacza to, że został rozgotowany lub ma za dużo cukru. Konieczne jest umieszczenie dżemu w naczyniu do gotowania, dodanie 3 łyżek. łyżki wody na każdy litr dżemu i zagotuj. Możesz jeść natychmiast po naprawie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy