Irlandzka zupa jagnięca

Spróbuj zrobić irlandzkie danie na lunch lub kolację! Nasza kuma była w podróży służbowej do Irlandii i przywiozła stamtąd wspaniały przepis na irlandzką zupę. Po spróbowaniu tego dania postanowiłem pocić moją rodzinę taką zupą. Po udanym eksperymencie dzielę się z Tobą przepisem.
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 6 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 18 % 2 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 35 min

1. Przygotuj pąki, usuwając pokrywający je film. Przekrój nerki na pół i pokrój w grube plastry.

2. Podgrzej patelnię na średnim ogniu, włóż tłuszcz do gotowania, pozwól mu się stopić. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę, ułożyć na patelni i smażyć przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając.

3. Dodaj nerki do cebuli i usmaż je z każdej strony.

4. Wlej bulion do rondla, włóż do niego smażone nerki z cebulą, dodaj zmielony pieprz i groszek, gałązki tymianku i liść laurowy, sól.

5. Wyślij garnek do ognia, zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 2 godziny.

6. Obierz marchewki, pokrój w cienkie plasterki, dodaj do bulionu i gotuj przez kolejne 45 minut.

7. Z gotowej zupy Usuń gałązki tymianku i liść laurowy, a także ziarna pieprzu łyżką cedzakową.

8. Dodaj sok z cytryny.

zupa jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Nerki jagnięce - 77   kcal/100g

Podobne przepisy