Domowy twardy ser na mleku z pepsyną

prawdziwy ser! Smaczniejszy niż sklep! A co najważniejsze: naturalny! Bardzo smaczne!
LidiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d

podgrzej mleko do 35°C dodaj jogurt, śmietanę i enzym rozcieńczony w szklance ciepłej wody.
podgrzej do 38°C i pozostaw na 30 minut.
po pokrojeniu masy serowej na kwadraty, przykryciu i pozostawieniu na kolejne 30 minut.
następnie delikatnie wymieszaj. Gdy płatki staną się niejako lepkie, wlej masę do formy serowej lub drushlak z gazą, przykryj pokrywką i umieść ładunek około 1 kg na kilka godzin.
następnie obficie posolić głowę sera i włożyć do piwnicy myszy (żart!) Za tydzień, lepiej miesiąc możesz spróbować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pepsyna - 38   kcal/100g

Podobne przepisy