Domowy twardy ser na mleku z pepsyną
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
podgrzej mleko do 35°C dodaj jogurt, śmietanę i enzym rozcieńczony w szklance ciepłej wody.
podgrzej do 38°C i pozostaw na 30 minut.
po pokrojeniu masy serowej na kwadraty, przykryciu i pozostawieniu na kolejne 30 minut.
następnie delikatnie wymieszaj. Gdy płatki staną się niejako lepkie, wlej masę do formy serowej lub drushlak z gazą, przykryj pokrywką i umieść ładunek około 1 kg na kilka godzin.
następnie obficie posolić głowę sera i włożyć do piwnicy myszy (żart!) Za tydzień, lepiej miesiąc możesz spróbować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pepsyna - 38 kcal/100g