pomidory z marchewką i Lavrushka na zimę
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na trzylitrowy słoik. Umyj pomidory i świeże marchewki.
Krok 2:
Połóż wierzchołki, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy na dnie słoika.
Krok 3:
Przekłuj pomidory wykałaczką, aby skórka nie pękła od wrzącej wody.
Krok 4:
Ułóż przygotowane pomidory w słoikach. Przygotuj marynatę: w 1,5 litra wody rozpuść cukier i sól. Zalej słoik pomidorami wrzącym roztworem, dodaj esencję octu, przykryj przegotowaną pokrywką.
Krok 5:
Umieść słoik w garnku z ciepłą wodą, zagotuj i sterylizuj przez 10 minut.
Krok 6:
Zwiń słoik, odwróć i zawiń.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Marchewka - 35 kcal/100g