pomidory z marchewką i Lavrushka na zimę

niezwykłe i smaczne połączenie pomidorów i marchewki. Zaskakujące jest to, że pomidory w wierzchołkach marchwi są bardzo smaczne, a marynata jest pijana w pierwszej kolejności.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
50 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na trzylitrowy słoik. Umyj pomidory i świeże marchewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż wierzchołki, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy na dnie słoika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekłuj pomidory wykałaczką, aby skórka nie pękła od wrzącej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż przygotowane pomidory w słoikach. Przygotuj marynatę: w 1,5 litra wody rozpuść cukier i sól. Zalej słoik pomidorami wrzącym roztworem, dodaj esencję octu, przykryj przegotowaną pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść słoik w garnku z ciepłą wodą, zagotuj i sterylizuj przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń słoik, odwróć i zawiń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Marchewka - 35   kcal/100g

Podobne przepisy