jajka w koszulce w folii spożywczej
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
1. Wytnij kawałek kwadratowej folii spożywczej, przygotuj nić lub małą linę. Połóż folię na filiżance.
2. Upuść trochę oliwy z oliwek na środku (jest to konieczne, aby białko nie przylgnęło, ale dobrze rozprowadziło się na folii).
3. Wlej wodę do małego rondla, podpal.
4. Gdy woda się zagotuje, rozbij jajko na folię, podnieś końce i zbierz folię do torby, zabezpieczając ją mocną nitką na górze.
5. Zanurz worek z jajkiem we wrzącej wodzie i gotuj przez 3 minuty.
takie jajko jest zwykle podawane na tostowym suchym chlebie, uzupełnione sosem i liśćmi sałaty.
pyszne połączenie!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g