jajka w koszulce w folii spożywczej

Spróbuj wyśmienitego jedzenia! Zrób francuskie śniadanie! Ten przepis jest tak prosty, że nazwałbym go przewodnikiem dla początkujących. Gotuję jajko w koszulce różnymi metodami i ten jest najłatwiejszy z nich. Takie śniadanie jest jednocześnie satysfakcjonujące, zdrowe, szybkie i piękne.
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 4 % 1 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Wytnij kawałek kwadratowej folii spożywczej, przygotuj nić lub małą linę. Połóż folię na filiżance.

2. Upuść trochę oliwy z oliwek na środku (jest to konieczne, aby białko nie przylgnęło, ale dobrze rozprowadziło się na folii).

3. Wlej wodę do małego rondla, podpal.

4. Gdy woda się zagotuje, rozbij jajko na folię, podnieś końce i zbierz folię do torby, zabezpieczając ją mocną nitką na górze.

5. Zanurz worek z jajkiem we wrzącej wodzie i gotuj przez 3 minuty.

takie jajko jest zwykle podawane na tostowym suchym chlebie, uzupełnione sosem i liśćmi sałaty.

pyszne połączenie!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy