shurpa z ciecierzycą i jagnięciną w garnku

Spróbuj dania kuchni uzbeckiej! Bardzo smaczne i pachnące! Nie tak dawno znałem uzbeckie potrawy, ale już udało mi się je pokochać! Ich smaki są jasne, same potrawy są kolorowe. Dziś chcę ci powiedzieć, jak gotować uzbecki shurpa z ciecierzycą. Gotuj ze mną!
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 59 % 16 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 30 min

jeśli zamierzasz gotować rano, to wieczorem namocz ciecierzycę (ciecierzycę i tak należy namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 4-5 godzin, ale oczywiście lepiej na noc).

opłucz jagnięcinę, włóż do rondla, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu. Następnie dodaj ciecierzycę, całe papryczki chili do bulionu i gotuj przez godzinę.

obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, Wyślij do bulionu, Posol i gotuj przez około godzinę (w tym czasie mięso powinno dobrze się ugotować, stać się miękkie).

obierz marchewki i ziemniaki, opłucz i pokrój: marchewki w duże koła, ziemniaki w ćwiartki. Wyślij warzywa do zupy na pół godziny przed gotowaniem.

umyj paprykę, usuń część nasion, pokrój w duże kwadraty i włóż do shurpy na 20 minut przed ugotowaniem.

opłucz pomidory, pokrój na mniejsze (kroję w kostkę - tak jest ładniej). Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Pięć minut przed wyłączeniem dodaj pomidory z kleikiem czosnkowym do shurpy, dopraw zirą, kolendrą i czerwoną papryką.

umyj warzywa, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników.

pozwól naczyniu zaparzyć się pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut, a następnie rozłóż shurpę na porcjowanych talerzach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy