skład / składniki
metoda gotowania
jeśli zamierzasz gotować rano, to wieczorem namocz ciecierzycę (ciecierzycę i tak należy namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 4-5 godzin, ale oczywiście lepiej na noc).
opłucz jagnięcinę, włóż do rondla, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu. Następnie dodaj ciecierzycę, całe papryczki chili do bulionu i gotuj przez godzinę.
obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, Wyślij do bulionu, Posol i gotuj przez około godzinę (w tym czasie mięso powinno dobrze się ugotować, stać się miękkie).
obierz marchewki i ziemniaki, opłucz i pokrój: marchewki w duże koła, ziemniaki w ćwiartki. Wyślij warzywa do zupy na pół godziny przed gotowaniem.
umyj paprykę, usuń część nasion, pokrój w duże kwadraty i włóż do shurpy na 20 minut przed ugotowaniem.
opłucz pomidory, pokrój na mniejsze (kroję w kostkę - tak jest ładniej). Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Pięć minut przed wyłączeniem dodaj pomidory z kleikiem czosnkowym do shurpy, dopraw zirą, kolendrą i czerwoną papryką.
umyj warzywa, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników.
pozwól naczyniu zaparzyć się pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut, a następnie rozłóż shurpę na porcjowanych talerzach.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g