skład / składniki
metoda gotowania
1. Na początek przygotuj sos holenderski:
- w małej misce ubij żółtka, aż masa stanie się gęstsza i zwiększy objętość 2 razy (w trybie mocy, około 2-3 minuty);
- delikatnie dodaj roztopione masło, wymieszaj, zachowując gęstą konsystencję;
- dodaj musztardę, sól i pieprz cayenne, wlej sok z cytryny, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu.
2. Pokrój kawałek boczku na cztery talerze i usmaż z obu stron.
3. Smażymy również kromki chleba, aż będą lekko rumiane.
4. Ugotuj jajko:
- wlej wodę (1 litr) do rondla, dodaj ocet i sól, Wyślij do ognia, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum;
- rozbij jajko do kubka i opuszczając je nad wrzącą wodą, przewróć szybkim ruchem i włóż jajko do wody. Gotuj przez 2-3 minuty, usuń jajko łyżką cedzakową. Powtórz procedurę z pozostałymi jajami.
5. Na usmażonych kromkach chleba układamy plasterki boczku, następnie jajko, wszystko polewamy sosem holenderskim.
podawaj na ciepło.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g