tkemali z niebieskich śliwek na zimę

pikantny sos doda blasku Twoim ulubionym potrawom! Sos tkemali zakochał się w wielu. Jego jasny smak zostanie zapamiętany na długo:) oczywiście tkemali są przygotowywane zarówno z zielonych, jak i niebieskich śliwek, istnieje wiele odmian i niuansów gotowania. Oferuję swój przepis, którego używam od dłuższego czasu.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
62 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

umyj śliwki, usuń pestki.

zmiel śliwki. Można to zrobić za pomocą blendera lub, dzieląc na połówki, pocierać (w ten sposób wygodnie jest to zrobić, jeśli obecność skóry w sosie jest niepożądana, gdy miąższ zostanie zetarty, skóra pozostanie w rękach).

włóż miąższ śliwkowy do rondla, Wyślij do ognia, gotuj przez około 10 minut.

teraz wlej przygotowane przyprawy: chmiel-suneli, kolendrę, pieprz. A także dodaj sól i brązowy cukier, dostosuj smak sokiem z granatów (powinien nadać sosowi kwaśność).

czosnek obrać, przepuścić przez prasę i włożyć do tkemali.

gotuj sos po gotowaniu tylko przez kilka minut, a następnie włóż do sterylnych słoików i zwiń pokrywki.

po całkowitym schłodzeniu słoiki można przenieść do stałego miejsca przechowywania.

spożywaj na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy