tkemali z czerwonej śliwki

niezwykle jasny sos do twojego menu-nigdy nie smakuje lepiej! Sos tkemali gotowałem więcej niż raz, ale z czerwonych śliwek - po raz pierwszy. Okazało się po prostu wspaniałe - smak jest bogaty, pikantny, aromat jest doskonały! Z podanej ilości składników otrzymuję trzy puszki po 220 ml, które są spożywane w ciągu kilku tygodni. Spróbuj, ty też odniesiesz sukces!
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 77 % 10 g
59 kcal
IG: 90 / 0 / 10

Metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i wkładamy do rondla z niewielką ilością wody.

2. Wysyłamy na średni ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, okresowo mieszamy.

3. Drobno posiekaj obrany czosnek i czerwone chili, wyślij na patelnię.

4. Gdy masa się zagotuje i stanie się bardziej miękka, przetrzyj ją przez sito łyżką stołową.

5. Dodaj pieprz, cukier, sól, chmiel-suneli, mieloną kolendrę, wszystko wymieszaj.

6. Opłucz miętę, tarhun, koperek i kolendrę, osusz, posiekaj, wlej do sosu.

7. Dostosuj smak za pomocą soku z granatów i cytryny.

8. Dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

9. Pozwól tkemali ostygnąć i wlej do czystych, suchych słoików. Do każdego słoika wlej trochę (około 1 łyżeczki) oliwy z oliwek i zamknij czystymi pokrywkami.

Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu przez 2-3 miesiące.

Wzbogać swoje ulubione potrawy sosem tkemali i poczęstuj swoją rodzinę!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy