arbuzy na zimę w słoikach słodkie

smakołyk na zimę! Nie przegap sezonu arbuzowego! Bardzo, bardzo smaczny preparat - arbuz w syropie zachwyci Twoją rodzinę w zimowe dni. Gotowanie jest dość proste, a wynik jest zachwycony i podziwiany. Pamiętaj, aby ugotować i posmakować!
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
198 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 15 min

1. Miąższ arbuza jest oczyszczony z nasion i pokrojony w małe kostki.

2. Rozłóż kostki arbuza na patelni i zalej wodą, wyślij na bardzo małym ogniu i doprowadzając do wrzenia, gotuj przez pięć minut.

3. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól arbuzowi ostygnąć.

4. Wyciśnij sok z cytryny na patelnię, wlej cukier. Pozostaw w temperaturze pokojowej na dwie godziny.

5. Przywróć patelnię na małym ogniu i ponownie zagotuj, gotuj przez 5-7 minut.

6. Układamy przysmak w wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywki i odwracając słoiki do góry nogami, izolujemy wełnianym kocem. Wytrzymujemy do całkowitego ostygnięcia, po czym można przenieść słoiki do stałego miejsca przechowywania.

smacznych półfabrykatów i przytulnej zimy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy