arbuzy na zimę w słoikach są słodkie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Miąższ arbuza jest oczyszczony z nasion i pokrojony w małe kostki.
2. Rozłóż kostki arbuza na patelni i zalej wodą, wyślij na bardzo małym ogniu i doprowadzając do wrzenia, gotuj przez pięć minut.
3. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól arbuzowi ostygnąć.
4. Wyciśnij sok z cytryny na patelnię, wlej cukier. Pozostaw w temperaturze pokojowej na dwie godziny.
5. Przywróć patelnię na małym ogniu i ponownie zagotuj, gotuj przez 5-7 minut.
6. Układamy przysmak w wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywki i odwracając słoiki do góry nogami, izolujemy wełnianym kocem. Wytrzymujemy do całkowitego ostygnięcia, po czym można przenieść słoiki do stałego miejsca przechowywania.
smacznych półfabrykatów i przytulnej zimy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g