domowe kiełbaski dla dzieci

przepyszne danie dla całej rodziny. Spróbuj, odniesiesz sukces! . Kiełbasy zrobiłam po raz pierwszy, ale okazały się po prostu super. A co najważniejsze-nie szkodzi, a dzieci są zachwycone. Na pewno zrobię więcej! Dzielę się przepisem)
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 19 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 4 % 1 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 1 h 50 min

mięso (dobrze schłodzone, temperatura nie wyższa niż 12 stopni!) dwukrotnie przechodzimy przez maszynkę do mięsa (używamy rusztu z małymi otworami).

wymieszaj sól kuchenną i sól azotynową w małym pojemniku i wlej do powstałego mielonego kurczaka.

wymieszaj mięso mielone, powoli dodając mleko. Masa okaże się lepka. Mięso mielone zostawiamy w lodówce na 24 godziny.

osłonki na kiełbaski wypełniamy mięsem mielonym, staramy się, aby powietrze nie dostało się. Przekręcamy skorupę co 10-15 cm lub zawiązujemy gęstą nicią. Półprodukt pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.

następnie wysyłamy kiełbaski do rondla, napełniamy ciepłą wodą (temperatura pokojowa) i podgrzewamy do 85 stopni na małym ogniu, po czym gotujemy je przez 20 minut, starając się utrzymać uzyskaną temperaturę.

po ugotowaniu takie kiełbaski można usmażyć na patelni, aby nadać im rumieniec.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy