skład / składniki
metoda gotowania
mięso (dobrze schłodzone, temperatura nie wyższa niż 12 stopni!) dwukrotnie przechodzimy przez maszynkę do mięsa (używamy rusztu z małymi otworami).
wymieszaj sól kuchenną i sól azotynową w małym pojemniku i wlej do powstałego mielonego kurczaka.
wymieszaj mięso mielone, powoli dodając mleko. Masa okaże się lepka. Mięso mielone zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
osłonki na kiełbaski wypełniamy mięsem mielonym, staramy się, aby powietrze nie dostało się. Przekręcamy skorupę co 10-15 cm lub zawiązujemy gęstą nicią. Półprodukt pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
następnie wysyłamy kiełbaski do rondla, napełniamy ciepłą wodą (temperatura pokojowa) i podgrzewamy do 85 stopni na małym ogniu, po czym gotujemy je przez 20 minut, starając się utrzymać uzyskaną temperaturę.
po ugotowaniu takie kiełbaski można usmażyć na patelni, aby nadać im rumieniec.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g